Ryssland

Branddrabbad rysk ubåt var atomdriven

Av: 

TT

Sergej Sjojgu vid ett möte på militärbasen i Severomorsk efter ubåtsolyckan. Arkivbild.
Sergej Sjojgu vid ett möte på militärbasen i Severomorsk efter ubåtsolyckan. Arkivbild.

NYHETER

Tre dagar efter ubåtsbranden som krävde 14 människors liv bekräftar Rysslands president Vladimir Putin att ubåten var atomdriven.

Ryska myndigheter har anklagats för att försöka dölja omständigheterna kring olyckan som krävde 14 personers liv. Försvarsdepartementet uppger att olyckan inträffat på måndagen, men den offentliggjordes först sent på tisdagen och det var inte förrän på torsdagen som man nämnde att det fanns en kärnreaktor ombord – trots flera frågor från norska myndigheter.

Att ubåten var atomdriven avslöjades då Putin tog upp frågan vid ett möte med försvarsminister Sergej Sjojgu och frågade i vilket skick den var. Försvarsministern försäkrade då att kärnreaktorn inte utgjorde någon fara.

"Kärnreaktorn ombord är helt isolerad och obemannad. Alla nödvändiga åtgärder har vidtagits för att skydda reaktorn som fungerar perfekt", sade Sjojgu enligt Kremls referat av mötet.

Norska strålskyddsmyndigheten har genomfört mätningar av radioaktivitet i det område där ubåten uppges ha brunnit, men har inte upptäckt någon förhöjd strålning.

Branden på ubåten bröt ut i närheten av en militärbas i staden Severomorsk i nordvästra Ryssland. Enligt ryska försvarsdepartementet kvävdes besättningen av giftig rök.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryssland

Ubåt

Vladimir Putin

Simning