Våldtogs av spritlangare och hans kamrat

Publicerad:

NYHETER

Den unga kvinnan och hennes väninna köpte en flaska vodka svart.

Därefter våldtog langaren och hans kamrat kvinnan flera gånger.

Männen döms nu av hovrätten till fängelse och utvisning.

De unga väninnorna ville festa och tog kontakt med en 20-årig man som “man kan vända sig till för att köpa sprit”.

De stämde träff på en adress på Kungsholmen i Stockholm, och för 250 kronor fick de en flaska vodka.

Säljarens vän – en 19-årig man – anslöt, och kvartetten började festa i 20-åringens lägenhet. Kvinnan har berättat att hon började må dåligt av alkoholen, och att 19-åringen då blev irriterad och skrek att hon skulle dricka mer.

Döms för flera fall av våldtäkt

Hon berättade även att hon först våldtagits av 20-åringen inne på toaletten, och därefter av 19-åringen. Efter övergreppen inne på toaletten våldtogs hon av båda männen i ett rum, berättade hon. Under stora delar av övergreppen låg hennes väninna utslagen efter att ha druckit svartspriten. Efter en stund lyckades dock kvinnorna ta sig ur lägenheten och larma polisen.

Händelsen utspelade sig i mitten av december, och under rättegången nekade både 19-åringen och 20-åringen till att ha begått våldtäkter. Männen menade att de inne på toaletten hade haft frivilligt sex med kvinnan. Men rätten ansåg att männen “i vissa delar lämnat motsägelsefulla berättelser” och att kvinnan “lämnat en sammanhängande och ganska nedtonad berättelse som inte varit motsägelsefull i något väsentligt avseende”. Dessutom fäste rätten tilltro till två vittnen, som kom till lägenheten en kort stund senare. Vittnena berättade hur de båda männen ”verkade väldigt oroliga eftersom de flera gånger ringde till tjejerna för att säkerställa att de inte skulle ringa till polisen eller så”.

20-åringen dömdes för grov våldtäkt, våldtäkt och olovlig försäljning av alkohol. Straffet blev fyra års fängelse.

19-åringen dömdes till tre års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt.

Hovrätten skärper straffet

Båda männen har uppehållstillstånd och Migrationsverket ansåg att det förelåg hinder för utvisning till Syrien respektive Jemen. Men tingsrätten valde ändå att männen skulle dömas till 15 års utvisning.

Domen överklagades, och nu har hovrätten sagt sitt. Hovrätten skärper straffet för 19-åringen och dömer honom till ytterligare sex månaders fängelse. Dessutom döms ett högre skadestånd ut, och männen ska betala drygt 200 000 kronor till kvinnan.

Publicerad:

LÄS VIDARE