NMR får tillstånd att demonstrera i Almedalen

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har inte ansökt formellt om att få demonstrera i Almedalen.

Däremot har en enskild person lämnat in en ansökan för NMR:s räkning.

Den fick under lördagen polisens godkännande.

Godkännandet innebär att NMR-aktivisten får tillåtelse till allmän sammankomst under årets politikervecka i Almedalen på Gotland.

I fältet där sammankomstens ändamål ska framgå skriver personen att han vill ha en plats för att ordna ett torgmöte där tal om ”viktiga samhällsproblem och ickekonventionella lösningar” ska hållas.

Det framgår också att cirka 0–300 personer förväntas närvara.

– I princip alla som söker om att få hålla en allmän sammankomst får det. Det handlar om en grundlagsskyddad rättighet. Polisen har hittills i år beviljat 500 tillstånd under Almedalsveckan, säger Carina Skagerlind, pressansvarig för polisens Almedalskommendering.

Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen 2018.
Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen 2018.

I sin ansökan önskar NMR-aktivisten att ha tillgång till Hamnplan i Visby mellan klockan 16 och 19 på tisdag. Datumet har beviljats av polisen, som dock har reducerat och förflyttat sammankomsten.

– De som sökt tillstånd har fått en timme och det gäller också denna person. Det är många som vill ha en allmän sammankomst och därför har denna person beviljats tillstånd mellan klockan 17–18 på Holmen vid kallbadhuset, säger Carina Skagerlind.

Förra årets politikervecka upplevdes som ganska stökig av många då sammanlagt 38 förundersökningar inleddes av polisen.

NMR, väckte en hel del oro med sin närvaro. Fem nazister anhölls misstänkta för hets mot folkgrupp och vid tre olika tillfällen slogs kvinnor till marken av NMR-anhängare.

För att öka tryggheten inför årets Almedalsveckan satsar polisen på ökad synlighet.

– Polisen ansvarar för ordning och säkerhet och kommer att görs sitt yttersta för att ordning och säkerhet ska gälla, säger Carina Skagerlind.

Publisert:

LÄS VIDARE