Demonstranter stormade parlamentet i Hongkong

Polisen svarade med tårgas och batongslag

Hundratals demonstranter stormade på måndagen Hongkongs parlament.

Polisen svarade med tårgas och batongslag.

På årsdagen för överlämnandet från Storbritannien till Kina tros över en halv miljon ha protesterat mot regeringens ”tyranni”.

Polis och demonstranter drabbade samman på Hongkongs gator efter att hundratals på måndagen intagit stadens lokala parlament.

Svartklädda maskerade demonstranter stormade byggnaden och slog upp ett hål i glasdörren med hjälp av en metallvagn. Därefter kunde hundratals personer inta byggnaden. De satte upp den brittiska kolonialflagga på parlamentets talarpodium och sprejade texten ”det finns inga upprorsmakare, det finns bara tyranni”, skriver Daily Mail.

Polisen svarar med tårgas och batonger

Hundratals kravallpoliser samlades utanför parlamentet och använde tårgas och batonger för att skilja demonstranterna. Efter tre timmar utrymdes byggnaden.

Kravallpolis på platsen ska också ha hållit uppe en röd flagga med texten ”sluta anfalla, annars använder vi våld”, skriver Omni.

I går var det 22 år sedan Hongkong överlämnandes från Storbritannien till Kina och över en halv miljon människor tog sig ut på stadens gator för den årliga demokratimarschen, sa organisatörerna enligt Daily Mail.

”Har inget att förlora”

– Miljoner människor har protesterat och regeringen har ignorerat våra krav. Det här våldet nu handlar om att pressa styret. Vi vet inte om det kommer att fungera, men vi hoppas att vi kan hitta ett sätt att få regeringen att ta oss seriöst. Om det inte fungerar har vi inget att förlora. Hur ska vi få Carrie Lam att lyssna på oss annars?, sa en demonstrant som kallar sig Alan, till brittiska tidningen The Guardians utsända reporter i går.

Det hela kan ses som en fortsättning på de demonstrationer som den senaste månaden pågått mot det lagförslag som skulle tillåta utlämningar av brottsmisstänkta till bland annat det kinesiska fastlandets rättssystem. Lagförslaget har dragits tillbaka, men protesterna mot det kinesiska inflytandet i staden har fortsatt.

Många kräver den Kina-stödda chefsministern Carrie Lams avgång.

– De senaste åren har människor blivit mer aktiva när de upptäckt att den fredliga vägen inte fungerar, säger 24-åriga demonstranten Chen till nyhetsbyrån Reuters.

Reuters rapporterade i går att över en miljon människor demonstrerade, men enligt CNN:s utsända kunde det röra sig om uppåt två miljoner människor som tagit sig ut på Hongkongs gator. I hela Hongkong bor det sju miljoner människor.

En demonstrant passerar över orden ”Länge leve HK” som spraymålats på vägen.
En demonstrant passerar över orden ”Länge leve HK” som spraymålats på vägen.

Lam höll tal

Den hårt kritiserade Lam har hållit sig undan rampljuset under den senaste tidens protester, men talade under den ceremoni som hålls varje år den 1 juli med anledningen av överlämnandet från Storbritannien.

Hon sa bland annat att hon kommer att göra mer för stadens unga, som är den grupp som varit störst bland demonstranterna.

– Det som skett de senaste månaderna har lett till kontroverser och dispyter mellan folket och styret. Det har gett mig insikten att jag, som politiker, alltid måste påminna mig själv om att lyssna till folkets vilja, sa hon enligt Reuters.

Publisert:

LÄS VIDARE