Ungdomsgäng fritog kriminella från polisen – två åtalas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter en biljakt grep polisen två kända kriminella. Men då ett stort ungdomsgäng dök upp blev det tumult, och de gripna kunde försvinna.

I den kraschade bilen hittades flera vapen – som polisen kopplat till ett tiotal gängskjutningar.

Nu hålls rättegången mot de två männen i bilen – som inte har åtalats för någon skjutning.

Polisen jagade en stulen Audi i Märsta. I en rondell kraschade den. Två personer sprang från platsen, men efter några hundra meters språngmarsch kunde polisen gripa dem. Männen, 25 och 27 år gamla, identifierades av polisen.

Men plötsligt dök det upp ett gäng på “10-15 personer”, där vissa var maskerade.

1 av 5 | Foto: JAMSHID JAMSHIDI
Poliser på plats i Märsta.

Polispatrullen stod ensam mot gänget

“Jag uppfattar alla som män mellan 16 och 20 år gamla. De är aggressiva men inte våldsamma”, rapporterade en polis efteråt.

De två gripna männen lyckades “i tumultet” lämna platsen.

”Männen backar då undan och jag uppfattar det i efterhand som att de backade när de såg att våra misstänkta kunnat lämna. Min uppfattning är att om vi hade hållit kvar i våra misstänkte hade det blivit våldsamt. Jag tror inte att vi som ensam patrull hade kunnat hålla kvar dem”, enligt polisen.

Händelsen inträffade i början av februari. Ingen ur gänget har identifierats, enligt åklagare Maria Hävermark.

– Det dök upp ett antal personer på platsen, men det är överdrivet att säga att det var en fritagning. Det blev en hotfull situation, och då kunde de här två personerna springa därifrån, säger hon.

Kvinna träffades av rikoschett vid skjutning

I den kraschade bilen hittade polisen 262 000 kronor i kontanter. Dessutom fanns två pistoler, ett automatvapen och mängder av ammunition.

Polisens analys visar att vapnen har använts vid inte mindre än nio skjutningar i kriminell miljö.

Automatvapnet användes vid en skjutning i Tensta i januari – då en person utsattes för ett mordförsök. En av pistolerna – en Glock - användes bland annat förra sommaren då flera personer sköt på varandra. En kvinna träffades av en rikoschett i benet.

De två männen vid bilen häktades i sin frånvaro och efterlystes. 27-åringen greps i slutet av april och 25-åringen greps i slutet av maj.

– De har inte åtalats för skjutningarna. Jag kan inte åtala någon för att vapnen hittas i en bil långt senare, säger Maria Hävermark.

Gäng slog till mot bilfirma

Båda männen har dock åtalats för grovt vapenbrott. 27-åringen åtalades även för ringa näringspenningtvätt på grund av kontanterna som hittades. Han åtalades även för medhjälp till grov stöld då Audin stals från en bilfirma förra sommaren.

27-åringen kopplas av polisen till en kriminell gruppering.

Rättegången pågår, och enligt åklagaren är straffvärdet enbart för det grova vapenbrottet minst tre års fängelse.

Publicerad: