Riksrättsutredningen: Visselblåsaren kan förhöras inom kort

Demokrater vill se omröstning innan årsskiftet

avJoakim Magnå

Donald Trumps politiska motståndare i Demokraterna har inlett riksrättsutredningen mot presidenten i rasande fart.

Flera förhör väntas i veckan – och snart kan visselblåsaren själv vittna.

– Vi kommer att få visselblåsarens ofiltrerade vittnesmål, säger demokraten Adam Schiff, vars utskott leder utredningen, till ABC News.

Den demokratiska talmannen Nancy Pelosi meddelade i tisdags att representanthuset inleder en utredning för att ställa Donald Trump inför riksrätt.

Trump har sedan dess haft några tuffa dagar – en period som präglats av en strid ström av utbrott på Twitter i takt med att Demokraterna dragit åt tumskruvarna.

Graham: ”Hörsägen”

Presidenten anklagas för att i ett telefonsamtal den 25 juli försökt att pressa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda presidentkandidaten Joe Biden och dennes son Hunter Biden.

Sonen arbetade under pappans tid som Barack Obamas vicepresident för ett ukrainskt gasföretag.

Uppgifterna kom via en visselblåsare, men har därefter bekräftats i en sammanfattande utskrift av telefonsamtalet som Vita huset offentliggjort.

Trots utskriften kallar den republikanske senatorn Lindsey Graham anklagelserna för hörsägen.

– För mig liknar det här en politisk fälla. Allt är hörsägen. Du kan inte ens få en parkeringsbot baserat på hörsägen. Visselblåsaren hörde inte samtalet, säger han till CBS och tillägger att han har ”noll problem” med telefonsamtalet.

Frös militärt stöd

Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, förklarar i sin tur att det inte fanns något annat val än att inleda en utredning.

– Det allvarliga är att presidenten använder sitt ämbetes makt för att tvinga en utländsk nation att hjälpa hans presidentkampanj genom att återigen lägga sig i vårt val, säger han till NBC News.

Av visselblåsarens anmälan, som även den offentliggjordes under förra veckan, framgår också att USA vid tillfället för samtalet mellan Trump och Zelenskyj frös sitt militära stöd till Ukraina.

Visselblåsarrapporten visar dessutom att Trumps personlige advokat Rudy Giuliani varit i kontakt med ukrainska tjänstemän för att diskutera bland annat Biden.

Giuliani har bekräftat detta – med tillägget att han fick hjälp av det amerikanska utrikesdepartementet i sina kontakter.

Pompeo krävs på dokument

Enligt Adam Schiff är utredningens fokus att klarlägga om Donald Trump brutit mot sin presidented genom att be Ukraina om hjälp, om det var lämpligt att blanda in Rudy Giuliani och om Vita huset använt det frusna stödet som påtryckningsmedel.

Demokraternas första konkreta drag i utredningen kom i fredags. Underrättelseutskottet skickade tillsammans med två andra utskott ett föreläggande till utrikesminister Mike Pompeo, om att han senast den 4 oktober ska överlämna dokument rörande Trump-regeringens kontakter med Ukrainas regering.

”Om du inte kan eller vägrar att rätta dig efter föreläggandet ska det utgöra bevis på att du försökt förhindra representanthusets riksrättsutredning”, skrev utskotten i brevet till Pompeo.

Utskotten kallade även fem diplomater vid utrikesdepartementet till förhör, däribland USA:s speciella sändebud i Ukraina Kurt Volker – som senare samma dag oväntat avgick från sin post.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps politiska motståndare i Demokraterna har inlett riksrättsutredningen mot presidenten.

Avhoppade Volker förhörs

Riksrättsutredningen fortsätter under den kommande veckan med flera inplanerade förhör.

Kurt Volker frågas ut av kongresspolitikerna på torsdag, dagen efter som USA:s tidigare ambassadör Marie Yovanovitch förhörs.

Volker är omnämnd i visselblåsarens rapport och ska ha bistått Rudy Giuliani i kontakterna med Ukraina. Även detta har den pratglade Giuliani bekräftat genom att visa upp en sms-konversation med Volker i direktsänd tv på Fox News.

Det är oklart varför Volker hoppade av jobbet som sändebud, men en källa med insyn säger till CNN att han i alla fall planerar att dyka upp på utfrågningen den 3 oktober.

Chefsutredaren Michael Atkinson – som var den som först tog emot visselblåsarens anmälan och sedan vidarebefordrade materialet till justitiedepartementet – frågas ut bakom stängda dörrar på fredag.

Överens med visselblåsaren

Adam Schiff vill inte ge några tidsramar för riksrättsförfarandet och det är svårt att säga hur lång tid det kommer att ta.

Men andra demokrater hoppas att ett förslag om riksrätt ska kunna vara klart lagom till Thanksgiving, i slutet av november. Då kan en omröstning i det demokratledda representanthuset hållas innan årsskiftet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Vilka andra som kommer att kallas att vittna återstår att se. Men politikerna har sagt att de vill prata med de Vita huset–medarbetare som närvarade vid Trumps telefonsamtal med den ukrainske presidenten samt Rudy Giuliani.

Högt på Demokraternas önskelista står även ett förhör med visselblåsaren själv.

Adam Schiff säger till ABC News att politikerna kommit överens med personen att vittna och att det kan ske ”väldigt snart”.

– Vi kommer att få visselblåsarens ofiltrerade vittnesmål. Nu vidtar vi alla möjliga säkerhetsåtgärder för att säkerställa att vittnesmålet kan ges utan att visselblåsarens identitet röjs, säger han till tv-kanalen.

Rättegång i senaten

Om representanthuset beslutar att anklaga Donald Trump för maktmissbruk går ärendet vidare till senaten för rättegång.

Senaten kontrolleras av Republikanerna. Där krävs två tredjedelars majoritet för att fälla Trump och avsätta honom som president.

ARTIKELN HANDLAR OM