Stockholm

KD: Ambulanser ska avlasta polisen

avTT

Foto: Lars Schröder/TT
Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson. Arkivbild.

Kristdemokraterna vill satsa en miljard kronor på sociala insatser mot kriminalitet.

Bland annat vill man att så kallade psykiatriambulanser ska ta hand om självmordsbenägna.

KD har med flera nya förslag mot kriminaliteten i sin budgetmotion för 2020. Jämfört med regeringens budgetproposition vill partiet lägga en miljard kronor mer på sociala åtgärder och 840 miljoner kronor mer på rättsväsendet.

En nyhet är att KD vill satsa 280 miljoner kronor på ett 20-tal psykiatriambulanser som framförallt ska hjälpa självmordsbenägna personer. I dag får oftast polisen rycka ut i sådana fall.

Avlasta polisen

– Det bör inte i första hand vara en polisiär uppgift att hjälpa personer med så allvarlig psykisk ohälsa att de är självmordsbenägna, säger KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson.

Tanken med psykiatriambulanserna är att polisen ska kunna ägna sig åt att bekämpa brottslighet i stället.

KD vill också ge socialtjänsten 410 miljoner kronor mer. Pengarna ska framför allt användas till metodstöd för arbete med unga, kompetensutveckling och nationell samordning. Ytterligare 200 miljoner kronor vill partiet lägga på 550 fler platser i jourhem, där barn i en akut situation kan placeras om de far illa.

Mer till domstolarna

Även regeringens 34 punktsprogram mot gängkriminaliteten innehåller sociala åtgärder, men Carlson anser att de inte är tillräckligt konkreta.

När det gäller rättsväsendet så vill KD höja anslaget till domstolarna med 440 miljoner kronor, utöver den höjning på 280 miljoner som regeringen föreslagit.

Carlson påpekar att regeringen bara ger domstolarna drygt hälften av vad de begärt.

– Det skulle innebära att det blir sparbeting i många tingsrätter, vilket skulle ge helt fel signal i en tid när hela rättsväsendet måste byggas ut kraftigt för att möta gängkriminaliteten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm