Vädret ska styra hur många bussar som rullar

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

Är det fint väder ska extrabussar sättas in för att undvika trängsel i kollektivtrafiken.

Det meddelar Skånetrafiken som dragit in flera avgångar under pandemin vilket lett till massvarsel bland chaufförer.

I torsdags meddelade bussbolaget Nobina att 255 anställda varslas om uppsägning eftersom för få skåningar åkt kollektivt under coronakrisen samtidigt som flera turer ställts in. Dagen efter meddelade även buss- och tågbolaget Arriva att det varslar 300 anställda vid pågatågen i skuggan av pandemin.

Men nu under sommaren ska trafiken alltså öka igen, enligt Skånetrafiken. I alla fall till populära platser. Det ska gå fler bussar till stranden, skogen och olika besöksmål som lockar många semesterfirare och turister samtidigt som busstrafiken till affärsområden minskar.

– Det är bra att vi kan sätta in fler turer eftersom vi måste räkna med att det kan bli många som vill resa ut i vårt fina sommarskåne. Samtidigt är vi mycket uppmärksamma på att det inte ska bli för trångt. Och vi kommer att göra allt vi kan för att alla ska kunna resa tryggt i sommar, säger Saman Tondnevis, affärschef för buss på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

Antalet bussar till stranden, skogen och olika besöksmål i Skåna ökar nu, till och med mitten på augusti.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antalet bussar till stranden, skogen och olika besöksmål i Skåna ökar nu, till och med mitten på augusti.

Fler bussar varma dagar

Sommartidstabellen som gäller från och med nu fram till mitten av augusti kommer inte att vara helt statisk. Lovar meteorologerna sol och minst 23 grader så ska flera chaufförer vara redo att sätta sig bakom ratten. Då ska fler bussar på linjerna 133, 139 och 166 åka till Lomma och Dalby Stenbrott så att badsugna resenärer ska slippa trängas i kollektivtrafiken.

Även linje 55 på Österlen, regionbussen i Helsingborg och linje 7 i Malmö till Ön på Limhamn ska förstärkas under sommarmånaderna.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE