Danska gränsen öppnas – för vissa svenskar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Särskilda reseregler införs för vissa svenskar nu när Danmark öppnar gränser ytterligare. Arkivbild.

Danmark öppnar sina gränser för svenskar – men bara skåningar, blekingar, hallänningar, sörmlänningar och västerbottningar är välkomna.

De nya resereglerna gäller från den 27 juni. Regelverket vilar på statistik över antalet smittade, och de flesta EU-länder samt Storbritannien omfattas, uppger danska utrikesdepartementet på sin hemsida.

För att ett land ska få grönt ljus enligt de danska reglerna ska antalet smittade per 100 000 invånare vara högst 20 per vecka. Om siffran överstiger 30 smittade per vecka betraktas landet i stället som ett "karantänland".

De nordiska länder som inte uppfyller kraven – exempelvis Sverige som redan anses vara ett karantänland – kommer då i stället värderas från region till region. Det innebär en viss öppning för svenskar. Kravet är dock att man kan visa att man bor i Skåne, Blekinge, Halland, Sörmland eller Västerbotten.

Uppdateras lista

På torsdag nästa vecka, den 25 juni, släpper danska UD en uppdaterad lista där fler svenska regioner kan finnas med – om antalet smittade fortsätter att sjunka. Det kan innebära lättnader även för regioner som Dalarna (26 sjukdomsfall per 100 000 invånare förra veckan), Kalmar (29 fall), Gotland (35 fall) och Kronoberg (37 fall).

Enligt Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är det bra med en regional lösning.

–  Det kommer att innebära att vi rör oss mot normalläget. Vi är Nordens största arbetsmarknadsregion men också en region där vi har vänner, bekanta och fritidsintressen på de olika sidorna av sundet, säger hon till TT.

Positivt besked

Även Hans Wallmark (M), vice ordförande i utrikesutskottet, tycker att dagens besked är ett steg i rätt riktning. Nu vill han se att regeringen upphäver sin avrådan från resor till Danmark.

– Det är sorgligt att man har en avrådan från att resa till vårt närområde. Det kan uppfattas som att regeringen försöker skyla över någonting eller ge igen, säger han.

– Men regeringen måste ställa sig frågan varför andra länder gör så här. Ingen gör det för att vara elak utan för att skydda sina intressen och i det ligger en implicit kritik mot Sverige, fortsätter Wallmark.

För Slesvig-Holsten, Skåne, Halland och Blekinge gäller speciella regler om smittoläget i regionen ändras. Den som då vill resa in i Danmark ska kunna visa upp ett negativt coronatest som är högst 72 timmar gammalt för beviljas inresa.

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: