Coronapandemin

USA stoppar malariamedicin mot corona

Av: 

TT

Hydroxiklorikin och klorokin är inte längre godkänt för behandling för covid-19, enligt beslut från det amerikanska läkemedelsverket. Arkivbild
Hydroxiklorikin och klorokin är inte längre godkänt för behandling för covid-19, enligt beslut från det amerikanska läkemedelsverket. Arkivbild

NYHETER

Det amerikanska läkemedelsverket FDA drar tillbaka godkännandet för att behandla coronapatienter med hydroxiklorikin och klorokin, två substanser som i vanliga fall används för att motverka malaria och som haussats av USA:s president Donald Trump.

Substanserna snabbgodkändes sedan inledande studier visat lovande resultat. Sedan dess har dock större och bättre kontrollerade studier visat att hydroxiklorikin och klorokin inte bara är ineffektiva mot covid-19, utan även kan medföra svåra biverkningar.

"Det är inte rimligt att tro att de kända och potentiella fördelarna med dessa produkter uppväger deras kända och potentiella risker", kommenterar FDA:s vetenskapschef Denise Hinton beslutet.

USA:s president Donald Trump har talat sig varm för användningen av hydroxiklorikin och klorokin i kampen mot coronaviruset och har tidigare twittrat att substansernas nya behandlingsområde skulle kunna bli "en av de viktigaste milstolparna i medicinhistorien".

Presidenten genomgick även en omkring två veckor lång kur med hydroxiklorokin. Trump tog enligt egen utsago malariamedicinen i preventivt syfte. En klinisk studie har dock nyligen slagit fast att hydroxiklorokin inte förebygger covid-19.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

USA

Donald Trump

Covid-19

Medicin

Malaria