Blöt midsommar att vänta i Skåne

I Skåne blir det regn och kanske åska på midsommarafton.
I Skåne blir det regn och kanske åska på midsommarafton.

Regnskurar och åskrisk.

Årets skånska midsommar bjuder inte på något soligt väder.

– Det är fortfarande svårt att säga hur mycket och exakt när det drar in men det kommer regna, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Prognoserna inför midsommarafton har varit osäkra, men med bara dagar kvar till den inofficiella nationaldagen står det klart att det blir en regnig midsommar i Skåne.

Dagarna fram till fredag kommer vara fria från nederbörd men på midsommarafton drar ett lågtryck in från Polen och för med sig fuktigare luft.

– Någonstans vid lunch eller på sena eftermiddagen drar moln och regnskurar in från sydost. Det kan vara inslag av åska och kraftigare regnskurar i det område där det drar in, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Kan passera norr om Malmö

Midsommarafton kommer att bjuda på en solig inledning med temperaturer på 21–24 grader innan regnet drar in.

– Som vanligt när det handlar om skurar kan det passera norr om Malmö - i norra Skåne eller fastna längre österut. Så det gäller att hålla sig uppdaterad på prognoserna även på midsommarafton, säger Mikael Sjöstrand.

Med bara dagar kvar till midsommarfirandet är prognoserna nu så pass säkra att det går att slå fast att det blir ett regnigt firande.

Regn hela helgen

– På midsommarafton kommer det regna. Sen är det fortfarande svårt att säga hur mycket och exakt när det drar in men det kommer regna, säger Sjöstrand och lägger till:

– Man kan ju hoppas på att det drar in till kvällen eller är uppehåll under sillunchen i alla fall, men på kvällen eller natten kommer det dra in.

Även fortsättningen av midsommarhelgen kommer bli blöt för skåningarna. Det ostadiga vädret ligger kvar över både lördagen och söndagen, där den sistnämnda ser ut att bjuda på en hel del regnskurar.

Publisert:

LÄS VIDARE