Beskedet: S bjuder in till samtal – SD nobbas

Mikael Damberg: ”SD har en annan värdegrund”

Gängkriminaliteten måste stoppas och M-ledaren Ulf Kristersson sträcker ut handen.

S-toppen Mikael Damberg svarar under söndagskvällen med att bjuda in samtliga riksdagspartier till samtal – utom Sverigedemokraterna.

– Vi har en annan värdegrund än Sverigedemokraterna, säger inrikesministern i SVT:s ”Agenda”.

Efter den senaste veckans dödsskjutningar sträckte Ulf Kristersson (M) ut en hand till statsminister Stefan Löfven (S) under söndagsmorgonen.

– Han får ingenting gjort just nu. Jag vet inte varför, men de har sagt nej till de flesta förslag hittills. Nu talar även Stefan Löfven om det här som ett riktigt stort problem, sa M-ledaren till Aftonbladet efter sommartalet i Strängnäs.

”Jag uppskattar att det verkar finnas en bred politisk enighet om behovet av samling mot det besinningslösa våldet. Det kräver fortsatt resolut och tålmodigt arbete mot brottsligheten här och nu, hela tiden i samråd med polisen och andra myndigheter som gör jobbet”, skrev Löfven i ett svar.

Under söndagskvällen möttes inrikesminister Mikael Damberg (S) och Ulf Kristersson i SVT:s ”Agenda”.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).

”Väldigt allvarligt läge i Sverige”

– Mikael Damberg, är läget så allvarligt att regeringen vill samarbeta med Moderaterna? frågade programledaren Camilla Kvartoft.

– Jag tycker vi har ett väldigt allvarligt läge i Sverige. Jag lyssnade på delar av talet. Det var väldigt bra att moderatledaren ägnade hela talet åt det här samhällsproblemet. Jag tycker att det är värt att se om inte politiska partier kan nå varandra, ännu mer samarbete. Redan nästa vecka ska jag försöka ordna att det blir ett möte mellan gruppledarna, svarade Mikael Damberg.

Enligt Damberg får samtliga partier som fick en inbjudan till terrorsamtalen vara med.

”Måste gå från ord till handling”

Det gäller inte Sverigedemokraterna.

– Vi har en annan värdegrund än Sverigedemokraterna och så är det också så att Sverigedemokraterna i sin förklaringsmodell är för grunda. Det här är ganska komplexa frågor där vi måste ta seriösa åtgärder för att det ska leda till resultat, säger Mikael Damberg.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

M-ledaren:

– Jag är rädd för att det här blir som det brukar bli. Det blir samtal. Det blir långsiktiga beredningar, svarade Kristersson som tidigare under debatten slog fast att ”vi måste gå från ord till handling, fler poliser här och nu, fler resurser till hela rättsväsendet”.

Kristersson tycker det är fel att SD inte får vara med och samtala.

”Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ”nationell samling”. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige”, skriver han på Facebook efter debatten.


PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE