Ryssland och Turkiet mot stridsflygssamarbete

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske motsvarighet Rcep Tayyip Erdogan inledde toppmötet med att besöka en flyguppvisning utanför Moskva.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske motsvarighet Rcep Tayyip Erdogan inledde toppmötet med att besöka en flyguppvisning utanför Moskva.

Offensiven i nordvästra Syrien inte långt från Turkiets gräns var en av huvudpunkterna när president Recep Tayyip Erdogan mötte sin ryske motsvarighet Vladimir Putin i Moskva.

Men ett eventuellt försvarssamarbete kring ryska stridsflygplan stod också högt på agendan.

– Jag tror våra turkiska partners är intresserade av många saker, inte bara att köpa utan också av samproduktion, sade Putin på en presskonferens i samband med toppmötet.

Ännu har inget beslutats, men den ryske presidenten lät optimistisk om att Turkiet i framtiden kan komma att beställa ryska stridsflygplan. USA har avbrutit Turkiets köp av det amerikanska smygarflygplanet F-35 sedan Ankara nyligen beslutat sig för att köpa det ryska luftvärnssystemet S-400. Affären har gjort relationen mellan de båda Nato-länderna infekterad.

– Vad gäller flyg, så diskuterade vi samarbete kring (stridsflygplanet) SU-35, och möjligen även kring det nya SU-57. Vi har många möjligheter, sade Putin enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ytterligare leverans

Vid mötet stod det också klart att en ytterligare rysk leverans av S-400 till Turkiet skedde på tisdagen. Erdogan vädrade liksom Putin optimism inför ett framtida samarbete inom försvarsområdet.

– Vid våra sammanträden i dag fick vi tillfälle att diskutera vilka steg vi kan ta inom olika områden i försvarsindustrin, sade Erdogan.

De båda ledarna inledde toppmötet på tisdagen med att bevittna en flyguppvisning utanför den ryska huvudstaden. Därefter inledde de förhandlingar om en lösning på konflikten i syriska Idlib, där Ryssland och Iran stöder regimen i offensiven mot bland andra turkstödda rebeller.

Putin sade att han och Erdogan nu enats om åtgärder för att "normalisera" situationen i regionen, dock utan att ge några detaljer. Ledarna är också överens om att Syrien inte ska falla sönder som stat, enligt Putin.

– Situationen i nedtrappningszonen Idlib är mycket bekymmersam för oss, sade Vladimir Putin.

"Allvarligt hot"

Ryssland, Iran och Turkiet enades i fjol om att utlysa vapenvila i Idlib. Men varken den jihadistallians som tagit kontroll över regionen eller den syriska regimen har respekterat vapenvilan, och regimen återtog nyligen ett relativt stort område från rebellerna.

I förra veckan sade Erdogan att den rysstödda regeringsoffensiven är ett "väldigt allvarligt" hot mot Turkiets säkerhet. Erdogan å sin sida uttryckte att Turkiet förbehåller sig rätten att vidta "alla nödvändiga åtgärder" för att skydda de turkiska soldater som befinner sig i regionen.

– Situationen har blivit så komplicerad att våra styrkor befinner sig i fara, sade Erdogan enligt nyhetsbyrån AFP.

I mitten av september ska Ryssland, Turkiet och Iran mötas i Turkiet för att fortsätta diskutera en lösning på konflikten i Syrien.

Publicerad: