Vietnam varnar för virusutbrott i hela landet

TT-Reuters

Publicerad 2020-07-29

Ingången till en strand är avspärrad efter att Da Nang i Vietnam stängts ned sedan flera personer konstaterats smittade med covid-19.

Vietnam, som har varit virusfritt i flera månader, förbereder sig nu för att möta en ny våg av covid-19. Under onsdagen har nya fall, som kan spåras till turistorten Da Nang, rapporterats i Hanoi, Ho Chi Minh-staden och de centrala högländerna.

Vietnam är med sina drygt 95 miljoner invånare det land med störst befolkning i världen som inte haft ett enda dödsfall i covid-19. Under flera månader har landet inte heller haft någon inhemsk smitta och endast 446 fall har konstaterats.

Men efter ett utbrott med ett 30-tal fall i och omkring Da Nang, där tiotusentals inhemska turister samlats sedan reserestriktionerna lättats, ökar nu oron och beredskapen för en ökad smittspridning.

Den nya vågen av infektioner är annorlunda från utbrottet i mars och varje stad och provins i landet är i riskzonen, säger premiärminister Nguyen Xuan Phuc enligt statliga tv-stationen VTV.

Da Nang måste sättas i "strikt karantän", enligt premiärministern som uppmanar andra turistorter att öka vaksamheten.