Talmannen stoppar ny omröstning om Johnsons brexitförslag

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Talmannen John Bercow säger nej till en ny omröstning om det senaste brexit-avtalet.

Från EU kommer ytterligare ett bakslag för Boris Johnsons chanser att hålla sitt löfte att lämna unionen 31 oktober.

– Det är självklart att Storbritannien ska få mer tid anser jag, säger Tysklands ekonomi- och energiminister Peter Altmaier

Den brittiska regeringen och Boris Johnson hoppades få genomföra en ny omröstning under måndagen för att komma ett steg närmare en brexit-lösning.

Men nu har talmannen John Bercow sagt nej till regeringen önskan. Det blir ingen omröstning i parlamentet i dag, skriver The Guardian.

I parlamentet säger Bercow att förslaget i princip är detsamma som de röstade om i lördags, för mindre än 48 timmar sedan.

– Mitt beslut är att det förslaget inte kommer att lyftas i dag då det vore repetitivt och oredigt att göra det, säger John Bercow.

1 av 2 | Foto: AP
Boris Johnson.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn ska inte ha varit sen att utdela en verbal smocka till premiärministern – som enligt brittiska medier inte var på plats när talmannen meddelade sitt beslut.

– Premiärministern har inte nedlåtit sig till att bevärdiga oss med sin närvaro här i dag. Men jag har blivit försäkrad om att han trots sitt löfte inte står att finna i något dike, säger Corbyn.

En blinkning till premiärministerns uttalande om att han hellre skulle ”ligga död i ett dike” än att be EU om ytterligare en förlänging.

I ett uttalande från premiärministerns stab sägs att de är besvikna över talmannens beslut att ”inte ge oss chansen genomföra folkets vilja”.

”Folk vill få igenom brexit”, heter det i uttalandet.

Käppar i hjulen för Johnson

Under måndagen kom ytterligare besked som kan sätta käppar i hjulen för Boris Johnsons försök att hålla löftet om EU-utträde innan 31 oktober.

Från EU meddelas att de inte kommer ha bråttom med att fatta beslut kring den begäran som Johnson – motvilligt – skickade in i lördags. Tysklands ekonomi- och energiminister Peter Altmaier säger dessutom att det borde vara en själklarhet att Storbritannien ska ha mer tid, rapporterar The Guardian.

– Vi har redan sagt ja två gånger till en förlängning. Jag har upprepade gånger sagt att jag för min del inte är ideologiskt motsatt mot att ge extra tid med ett par dagar eller ett par veckor för att låta lagstiftning gå igenom. Om på så sätt får till en bra lösning som utesluter en hård brexit, säger Altmaier enligt The Guardian.

Ny chans till omröstning under tisdagen

Nästa steg är nu att regeringen ska presentera ett förslag till lagstiftning kring utträdet som kallas ”Withdrawal agreement bill” eller WAB, ett förslag som behövs efter helgens genomröstning av Letwin-tillägget.

En första omröstning kring förslaget kan ske under tisdagen. Men det kan också dra ut på att få igenom det då det ska debatteras och ledamöterna i parlamentet ska ges möjlighet att genomföra ändringar, uppger BBC.

Publicerad:

LÄS VIDARE