Skjuten älg misstänks bära på nyupptäckt sjukdom

Av: John Fagerström

Publicerad:
Uppdaterad:

Ytterligare en skjuten älg i Arjeplog var sjuk i CWD, en nyupptäckt sjukdom bland älgar i Sverige.

Hittills är det den tredje älgen som drabbats i Sverige.

– Just nu undersöker vi om det kan vara den smittsamma versionen, säger Maria Nöremark vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Att älgar i Sverige drabbas av CWD, chronic wasting disease, är relativt nytt. Sjukdomen, finns i flera varianter och gör att djuren blir magra, trötta, får balansproblem och ett stört beteende.

– Älgkon som sköts var tio år gammal och vi såg att den var drabbad av sjukdomen. Nu undersöker vi ännu fler älgar i området för att förstå om det var åldersrelaterat eller om det kanske var den smittsamma varianten av sjukdomen, säger Maria Nöremark vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Tidigare i år fann man i Norrbotten de första två älgarna som bar på sjukdomen. Älgarna var magra, blinda och sågs vandra runt i cirklar.

– Den senaste älgen visade inte samma beteende som de tidigare älgarna hade gjort, säger Maria Nöremark.

1 av 2 | Foto: MIKAEL FRITZON/ TT NYHETSBYRÅN
Älgko i Östergötland. Arkivbild.

Liknade fall i Norge och Finland

Första fallet av den smittsamma varianten av CWD som uppmärksammades i Europa var i Norge 2016. Då fann man sjukdomen hos vildrenar. Sedan dess har norska myndigheter upptäckt sjukdomen på både älg och nu kronhjort, skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

Även i Finland har man också funnit älgar med sjukdomen.

I Nordamerika har sjukdomen dokumenterats i 26 stater där hjortpopulationen har påverkats. Den smittsamma varianten av CWD sprids från djur till djur via avföring, förorenat foder och vatten.

– Man tror att det har blivit så stor spridning för att man köper och säljer hjortdjur över landet, säger Maria Nöremark.

Finns inget botemedel

Det finns ännu inget botemedel och man forskar nu om sjukdomen kan spridas till andra djur eller till människor.

Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket säger att man fortfarande kan jaga och äta älg i Sverige.

– Det finns inga påvisade fall om att människor kan drabbas av sjukdomen, säger Mats Lindblad och fortsätter:

– Vi säger att man fortfarande kan äta och jaga älgar som vanligt. Det vi dock har sagt är att om man har tagit prov på en älg och hittat CWD så ska man inte äta den.

Publicerad:

LÄS VIDARE