Malmöbor går i kampen mot människohandel

Manifestationen börjar på Stortorget.
Manifestationen börjar på Stortorget.

Ett långt tyst led med hundratals svartklädda personer.

Det väntar när Walk For Freedom kommer till Malmö – i protest mot människohandeln och slaveriet.

– Vi ska inte göra väsen men vill upplysa om problemen och varför vi gör som vi gör, säger Alex Jacota, sociala medier-ansvarig för eventet i Malmö.

För sjätte året i rad arrangerar anti-trafficking organisationen A21 under lördagen en global manifestation mot människohandel och slaveri. Liksom tidigare år utför de en Walk For Freedom, där deltagarna bär svarta t-shirts och går tysta på ett led.

Förra året tog manifestationen plats på över 450 platser i 50 olika länder. När det nu återigen vankas Walk For Freedom är Malmö en av städerna där manifestationen äger rum.

– A21 organiserar detta över hela världen och vill då bekämpa human trafficking, slaveri och den typen av kriminalitet. I en gemensam Walk For Freedom går vi genom staden för att visa att detta är ett problem och visar att vi tar kamp mot det här, säger Alex Jacota, sociala medier-ansvarig för Walk For Freedom i Malmö.

Första gången i Malmö

Manifestationen har aldrig tidigare tagit plats i Malmö.

– Det är en stor, internationell stad och ett perfekt tillfälle att upplysa människor om problemen. Vi är många i Malmö som tidigare varit med i Köpenhamn. Det är ju bara på andra sidan bron, så jag tror att intresset är ganska stort, säger Alex Jacota.

Promenaden tar sin början på Stortorget och via Triangeln avslutas den sedan vid Folkets Park.

– Vi har en samlingsplats och går på ett långt led genom Malmö. Vi har en speciell rutt som vi går igenom i ett tyst, långt led. Sedan har vi volontärer som delar ut flygblad till förbipasserande som är nyfikna på detta. Vi ska inte göra väsen men vill upplysa om problemen och varför vi gör som vi gör.

”Märks att intresset finns”

För att vara första gången Walk For Freedom arrangeras i Malmö menar Alex Jacota att intresset varit stort.

– Först och främst känner jag att det är väldigt många anmälda. Det är otroligt kul, såklart. Sen vet man inte hur många vi blir. Vissa har anmält sig för flera månader sen och vissa dyker upp på dagen. Men det märks att intresset finns där och att man verkligen ser problemet.

Hur många tror du att ni blir i morgon?

– Över 100 skulle jag tippa på. Kanske 120.

Walk For Freedom startar klockan 11 på lördagsförmiddagen.

I helgen arrangerar även Mammaupproret i Malmö, som Aftonbladet tidigare skrivit om, en manifestation mot våldet runt om i landet.

Publisert:

LÄS VIDARE