Liberalerna

L: Döm IS-återvändare för landsförräderi

Av: 

TT

NYHETER

Liberalerna vill att svenskar som stridit för terrorgruppen IS ska kunna dömas som landsförrädare.

Förslaget läggs inför partiets landsmöte i november och får stöd av partistyrelsen.

Motionen läggs fram av partiets integrationspolitiske talesperson Robert Hannah, som anser att det i dag endast är möjligt att döma en person för landsförräderi om Sverige befinner sig i krig.

Han vill därför att en ny bestämmelse införs i brottsbalken som gör gällande att svenska medborgare som strider för en terroristorganisation, mot en stat som Sverige stöttar militärt, ska kunna dömas för landsförräderi när de återvänder till Sverige.

– Alla som stridit för Isis hade kunnat dömas med den här lagstiftningen eftersom Sverige militärt har stöttat Irak under ett antal år med utbildning, säger Robert Hannah och nämner även Mali, där Sverige deltar i en fredsbevarande FN-insats, som ett område där förslaget skulle vara aktuellt.

Människor hyllar IS under en demonstration i Mosul 2014.
Människor hyllar IS under en demonstration i Mosul 2014.

”Visa vad vi menar med landsförräderi”

Problemet är enligt Hannah att svenska IS-återvändare går fria i brist på bevisning och nu lever i framför allt utsatta områden. Genom att ändra lagen skulle det bli lättare att döma dem.

– Du behöver inte bevisa tid, plats, händelse, vilka personer som har blivit utsatta utan det enda du behöver visa är att de aktivt deltagit i terroristorganisationer. Så det är en mycket lättare väg, säger han.

– Vi måste modernisera synen på vad vi menar med landsförräderi.

Partistyrelsens text är den som kommer att läggas fram på landsmötet i november, enligt Hannah, som säger att även ungdomsförbundet står bakom förslaget.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump: IS-fångarna kommer fly till Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Robert Hannah

Nyamko Sabuni

IS/Daesh (Islamiska staten)