Strandsatta svenskar: Fruktansvärt

Av:  TT

Drömsemestern och jobbresan blev en mardröm. Nu är flera hundra svenskar fast i Sydney utan möjlighet att ta sig hem.

– Det är fruktansvärt om jag ska vara ärlig. Vi har pratat med ambassaden både här i Canberra och i Sverige, men de kan inget göra, säger Hanna Alfredsson.

Planen var klar sedan länge: Efter studenten skulle Hanna Alfredsson och Klara Haglund ta ett sabbatsår, resa runt i Australien och jobba lite när det behövdes. Sedan kom coronaviruset i vägen. Vännerna från Arvika hann söka över 60 jobb i flera olika städer utan svar innan de bestämde sig för att ge upp. Men att ta sig hem till Sverige skulle visa sig bli lättare sagt än gjort.

– Vi fick ett flyg den 25 mars från Sydney till Göteborg, med mellanlandning i Hongkong. Men sedan stängde Hongkong ner och förbjöd all transit, så vi kom inte med planet. Vi fick inte heller någon ersättning för flygbiljetten. Då brast det för mig, säger Klara Haglund.

Oron det värsta

Redan två veckor tidigare hade tjejernas föräldrar, oroliga för viruset och stängda gränser, uppmanat dem att åka hem.

– Men vi var ju så blåögda så det trodde inte vi på.

Nu sitter de på ett hostel i Sydney och letar nya flygbiljetter. Många bokningssidor är så överbelastade att de inte ens lyckas komma in. Oron är det värsta, berättar Hanna Alfredsson.

– Det är fruktansvärt om jag ska vara ärlig. Vi har pratat med ambassaden både här i Canberra och i Sverige, men de kan inget göra, säger hon och fortsätter:

– Jag vet inte när jag sov senast, jag får panik. Våra föräldrar försöker hjälpa oss hemifrån men det är ju tio timmars tidsskillnad så det blir också knepigt.

Ingen information

Den enda information de har fått är ett mejl från Sveriges ambassad i Canberra, där de blev uppmanade att avvakta. Samtidigt stänger flera delstater sina gränser och restriktionerna för australiska invånare blir allt striktare.

Hanna Alfredsson berättar att de har träffat flera andra svenskar som är i samma situation, och säger att det trots allt är en tröst att inte vara helt ensamma.

– Det är inte så mycket mer att göra i nuläget än att vänta och hoppas, säger hon.

Polisen kom

Ytterligare två tjejer som inte kan ta sig hem är Merzhana Meli Pepic, 25 år från Kristianstad och Emilia Andersson, 19 år från Nyköping. De har jobbat i Australien en tid men fastnat i landet sedan snart tre veckor.

– Det började med att kunderna slutade komma, sen blev folk utan sina jobb, jag fick behålla mitt men sen stängde de ner hela restaurangen. Man kunde inte förutse det här, man är skraj, säger Merzhana Meli Pepic, som skulle göra allt för att kunna gå till jobbet och få tillbaka sitt liv.

– Polisen kom in på vårt hostel och sade att man inte får sitta en och en halv meter ifrån varandra och man får inte vara fyra personer i ett rum samtidigt. Allt går så himla fort, flygplatser stänger från en dag till en annan, det är de som är läskigt, säger Emilia Andersson som har 128 kronor på kontot och är fast i Sydney.

Publisert:

LÄS VIDARE