Risk för vattenbrist i 15 län

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det råder risk för vattenbrist i stora delar av landet, eftersom nivåerna i vattenmagasinen är under det normala. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Det råder risk för vattenbrist i stora delar av landet, eftersom nivåerna i vattenmagasinen är under det normala. Arkivbild.

Det är den kommande månaden risk för vattenbrist i 15 av landets 21 län. Hittills har 18 kommuner infört bevattningsförbud, men läget är bättre än förra sommaren.

Bevattningsförbud i någon form har införts i 18 av landets 290 kommuner.

– Det är bekymmersamt även om det inte är lika illa som förra året, säger Dan Löfgren, kommunikationschef på branschorganisationen Svenskt Vatten, till SVT Nyheter.

– Långsiktigt är vattenbrist ett stort och växande problem, förklarar han.

Det är den kommande månaden risk för vattenbrist i 15 av landets 21 län. Det visar en lägesbild från SMHI och Sveriges geologiska undersökning (SGU).

I de stora grundvattenmagasinen är nivåerna lägre än normalt i hela landet förutom större delar av Norrland och sydöstra Götaland. Orsaken är för lite regn de senaste åren och det behövs betydligt större nederbördsmängder än vanligt för att återställa nivåerna till det normala, enligt SMHI.

I de små grundvattenmagasinen, som främst påverkar dem med egen brunn, är nivåerna under eller mycket under det normala i stora delar av Götaland och Svealand.

I förra veckan rådde risk för vattenbrist i tolv län. De nya som har tillkommit sedan dess är Skåne, Värmland och Halland.

Publicerad: