Så nära var Notre–Dame att kollapsa

Notre-Dame var en kvart från att kollapsa, visar New York Times kartläggning.

Men efter vågade beslut från brandpersonalen räddades den anrika byggnaden.

Den 15 april, strax efter 18-tiden, bröt det ut en brand i Notre–Dame- katedralen. Bilderna från branden har bränt sig fast i parisbornas medvetanden för en lång tid framöver.

New York Times har kartlagt brandförloppet, som visar att det var betydligt närmre att den historietyngda katedralen kollapsade än vad som tidigare varit känt men räddades av djärva beslut från räddningstjänsten.

Klockan 18.18 gick en säkerhetsvakt i väg för att kolla ett larm som indikerade på en brand på vinden ovanför sakristian. Han gick dit men såg ingenting och ringde sin chef istället för räddningstjänsten. Chefen svarade inte, men efter en dryg kvart ringde han upp och skrek i telefonen att han skulle bege sig till huvudvinden, även känd som ”skogen”. Väl på plats upptäckte han branden och ringde räddningstjänsten och då hade det redan gått 30 minuter från det att det första larmet hade gått.

Branden på vinden var utom kontroll

De första brandstyrkorna på plats sprang upp för de 300 trappstegen till vinden. Men fick vända, branden var utom kontroll.

– Känslan var att det var något som var större än livet som stod på spel och att Notre Dame kunde förlorats, sa Ariel Weil, borgmästare i Paris fjärde arrondissement, skriver New York Times.

En av de som kämpade mot branden var Myriam Chudzinski, brandsoldat, hon sprang upp för trapporna och möttes av en vägg av eld.

– Jag kände mig maktlös, säger hon till tidningen.

De första timmarna av arbetet präglades av motgångar, räddningstjänsten ringdes in försent och det fanns en känsla av maktlöshet. Men det vände då brandmännen hade sett hur branden spred sig mot det norra tornet, där det fanns åtta klockor. Rasade klockorna skulle hela katedralen kollapsa. Men några djärva beslut räddade byggnaden.

Räddades på 15 minuter

Räddningsledaren beslutade att man skulle gå uppför södra tornet för att sedan lägga en plattform till det norra, där det brann. Från plattformen släpptes det ner slangar till brandbilarna som pumpade upp vatten till brandstyrkorna på plattformen och de påbörjade släckningsarbetet. Det norra tornet hotades fortfarande av kollaps och en del av brandstyrkan som var på plats mellan tornen gick in i det norra tornet och arbetade med släckningen därifrån. Efter en kvart började man få kontroll på branden och vid 23-tiden sa man att katedralen var räddad och att branden var under kontroll.

– En del av brandmännen gick in i katedralen och de visste inte om de skulle komma ut igen, sa Ariel Weil.

Publisert:

LÄS VIDARE