Efterlyser stulen väska – innehåller ovärderlig forskning

Ovärderlig information om flyttfåglar försvann på ett ögonblick när tre dataloggar stals från nattåget. Nu vädjar Linus Hedh, 30, att tjuven lämnar tillbaka den värdefulla forskningen.

– Datan är väldigt viktig och går inte att få tag i på annat sätt, säger Lundadoktoranden.

Linus Hedh, 30, var på väg från Abisko till Lund när hans ryggsäck försvann spårlöst i fredags. Men det var inte vilken väska som helst som tjuven norpade från tågets bagagehylla. Bland de stulna sakerna fanns nämligen tre dataloggar som Lundadoktoranden beskriver som ovärderliga.

– Det är en ny typ av loggar som innehåller forskning om flyttfåglars rörelsemönster. Informationen har tagit väldigt lång tid att samla in och går inte att få tag i på något annat sätt, säger Linus.

”Framförallt ledsen”

Även om den svarta ryggsäcken innehöll annan värdefull utrustning är det framförallt dataloggarna som sörjs. Loggarna hade precis blivit plockats av från tre större strandpipare i Abisko. De hade då spelat in ljus och rörelseaktivitet under ett helt år.

Dataloggar som förvarades i en liten verktygslåda är fortfarande försvunna.
Dataloggar som förvarades i en liten verktygslåda är fortfarande försvunna.

– Man sätter loggarna på fåglarna för att kunna följa hur de flyttar och hur många gånger de flyger. Dessa innehåller ovärderlig information om fåglarnas väg från Norra Sverige till Västafrika, säger Linus.

När Lundadoktoranden upptäckte att alla data var borta blev han förtvivlad. Stölden uppdagades vid ett tågbyte i Hallsberg. Efter några timmar hittades väskan av en väktare i ett parkeringsgarage som ligger några hundra meter från tågstationen i Örebro. Den var då länsad på allt innehåll.

– Första reaktionen var förvåning och uppgivenhet men sedan blev jag förbannad och framförallt ledsen, säger Linus.

”Jag vädjar ändå”

Stölden är polisanmäld och Linus har även efterlyst loggarna på Facebook. Inlägget har har fått tusentals delningar och flera personer har uttrycka sitt medlidande. Men den lilla verktygslådan med loggarna i saknas fortfarande. Nu vädjar Lundadoktoranden till allmänheten att hålla ögonen öppna.

– Folk förlorar värdeföremål hela tiden men jag vädjar ändå om att få tillbaka min vita verktygslåda, säger Linus och fortsätter:

– Det spelar ingen roll om det är tjuven eller någon annan som lämnar eller skickar in den till mig eller polisen. Huvudsaken är att jag får tillbaka loggarna.

Publisert:

LÄS VIDARE