Regnbåge

Ivar, 8, upptäckte unika fenomenet på himlen

Av: 

Nicole Gustafsson

NYHETER

Var ligger skatten gömd?

Den frågan ställde sig åttaåriga Ivar när han och familjen inte bara såg en regnbåge – utan tre stycken under en båttur på sjön Amungen.

– Vi var alla förundrade. Ingen av oss har sett tre regnbågar förut, berättar Ivars pappa, Erik Mats.

I lördags så var Erik Mats, 42, och hans familj på besök hos Eriks föräldrar. De har ett ställe vid sjön Amungen som ligger på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland.

Efter att ha tillbringat en hel dag på stranden så var det dags att hoppa ner i båten och åka hemåt. Men familjen hann bara komma några hundra meter ut på sjön innan de upptäckte något ovanligt på himlen.

– Vi tittade bakåt och såg först en väldigt tydlig regnbåge. Sen såg vi att det var två regnbågar. Och sen såg vi ytterligare en, berättar Erik.

”Blev väldigt förundrade”

Det hade kommit lite regnskurar under dagen, men när familjen begav sig ut på sjön så sken solen bakom dem. Så att de skulle få syn på en regnbåge var väntat – men inte tre.

– Den första regnbågen var tydlig medan de andra två var lika vaga. Vi hade aldrig sett något likande och blev väldigt förundrade, berättar Erik.

När familjen kollade lite närmre såg de att den tredje regnbågen befann sig högre upp i horisonten än de andra två. Tanken om att det kanske fanns två solar slog Erik, men de kunde bara se en.

– Men sen tänkte vi: Det måste vara reflektionen på sjön från solnedgången som orsakade den tredje regnbågen.

Pappa Erik: ”Det var Ivar som började prata om att leta efter en gömd skatt.”
Pappa Erik: ”Det var Ivar som började prata om att leta efter en gömd skatt.”

Ivar ville leta efter en gömd skatt

Tre regnbågar är rätt ovanligt, men det finns ett fenomen som kallas ”reflektionsbåge” eller en tertiär regnbåge. Det kan ske då bland annat solen reflekteras i större vattendrag, så som den gjorde i sjön Amungen.

Ivar och syskonen blev rätt så nyfikna på de tre regnbågarna berättar Erik – som själv tyckte det var ett coolt fenomen. Och det dröjde inte länge förrän ordet ”skatt” kom upp till diskussion i båten.

– Det var Ivar som började prata om att leta efter en gömd skatt. Vi såg ju att regnbågen gick ner i ett skogsparti, och barnen ville åka sit och börja gräva, säger Erik och fortsätter:

– Men sen kom frågan: I vilken regnbåges slut ska vi leta? Det fanns ju trots allt tre stycken.

ANNONS

Fira in Mumindagen med muggen ABC! Beställ idag för leverans nästa vecka.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vilka färger finns i regnbågen?

ÄMNEN I ARTIKELN

Regnbåge

Hälsingland

Familj

Naturfenomen