Putin hyllar mc-gänget: Manliga, coola förebilder

avBenjamin Ekroth

Publicerad:

Putin ignorerade helgens våldsamma protester mot honom i Moskva.

Han åkte motorcykel på Krim i stället – med nationalistiska mc-klubben Nattvargarna.

I ett tal kallade han Nattvargarna ”manliga, coola förebilder för ryska ungdomar”.

I Moskva pågick våldsamma protester, de största i Ryssland på sju år. Men president Vladimir Putin hade lämnat huvudstaden för en på mc-träff på Krim. Där åkte Putin hoj med Nattvargarna, Rysslands största mc-klubb. Den leds av ­ultranationalisten och presidentens nära vän Alexander ­Zaldostanov. Nattvargarna kallas ibland ”Putins Hells Angels” och har ett eget credo: ”Där nattvargarna finns, där finns även Ryssland”.

Hyllade Nattvargarna

På mc-träffen passade Putin på att hylla Nattvargarna i ett tal.

– Jag är mycket glad över att sådana manliga och coola killar är ett föredöme för ungdomarna i vårt land och visar dem hur man ska behandla Ryssland. Jag gratulerar till ditt 10-årsjubileum och jag önskar er allt gott, sa han enligt Sky News.

Sedan satte sig Putin bakom styret på en Ural-motorcykel med sidovagn och deltog i en parad. I sidovagnen åkte Sergej Aksionov, premiärminister på Krim. På bönpallen fick Mikhail Razvozhaev, guvernör i Sevastopol, sitta.

”Bygga machoimage”

– Det handlar naturligtvis mest om pr. Umgänget med Nattvargarna och Zaldostanov är ett led i att bygga den ryske ledarens macho­image, har Rysslandskännaren och journalisten Kalle Kniivilä tidigare sagt till Aftonbladet.

Putins popularitet i Ryssland har dalat. Den 14 juli nekade Moskvas valkommission flera oppositionella, oberoende kandidater att delta i stadens borgmästarval den 8 september. Detta har lett till protester som eskalerat – upp mot 60 000 tros ha demonstrerat i Moskva i förrgår. Över 2 000 personer har gripits de senaste två veckorna för att deltagande i demonstrationer, enligt TT.

Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via
Vladimir Putin bakom styret på en Ural-motorcykel med sidovagn. I sidovagnen sitter Sergej Aksionov, premiärminister på Krim. På bönpallen fick Mikhail Razvozhaev, guvernör i Sevastopol, sitta.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM