Tyskland skeptiskt till insats i Hormuzsundet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tysklands vicekansler och finansminister Olaf Scholz. Arkivbild.
Foto: Kim Kyung-Hoon/AP/TT
Tysklands vicekansler och finansminister Olaf Scholz. Arkivbild.

Tysklands regering förhåller sig skeptisk till USA:s uppmaning om tyskt deltagande i en insats för att skydda fartyg i Hormuzsundet och Persiska viken.

Vicekanslern och finansministern Olaf Scholz varnar för att en sådan skulle kunna leda till militär upptrappning med Iran, vilket i sin tur skulle kunna leda till öppen konflikt.

– Jag är väldigt skeptisk, och jag tror att det är en skepsis som delas av många, säger han i en intervju med public service-bolaget ZDF.

I tisdags gick USA:s ambassad i Berlin ut med en appell till tyska regeringen att göra gemensam sak med Frankrike och Storbritannien, som planerar att upprätta en europeisk styrka som kan eskortera handels- och oljefartyg i Persiska viken.

Socialdemokraten Scholz, som sitter i en koalitionsregering med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater, bedömer att det i stort sett råder politisk enighet i frågan.

Det är inte första gången som USA:s ambassad i Berlin blandar sig i värdlandets angelägenheter. Den frispråkige ambassadören Richard Grenells uppfordrande kommentarer om tysk politik har skapat vrede bland politiker och diplomater, och fått EU-parlamentets tyske tidigare talman, socialdemokraten Martin Schulz, att jämföra honom med en "högerextrem kolonialofficer".

Publicerad:

LÄS VIDARE