Svenska ambassaden startar insamling efter branden i Notre-Dame

Kungen och statsministern har uttryckt sitt deltagande

Branden i den ikoniska katedralen Notre-Dame har engagerat en hel värld.

Svenska ambassaden i Paris startar nu en insamling för att bidra till återuppbyggnaden av kyrkan.

– Det här har påverkat många oerhört starkt, säger ambassadören Veronika Wand-Danielsson.

Elden tog Notre-Dames spira och tak – men den rådde inte på den franska kämparglöden.

Knappt två dygn efter den förödande eldsvådan märker Sveriges Frankrikeambassadör Veronika Wand-Danielsson hur sorgen alltmer övergår i beslutsamhet.

– Vi är fortfarande chockade, och det är svårt att förstå vad som har hänt. Men samtidigt finns det en väldigt stark känsla av att vi ska klara av det här tillsammans.

”Har påverkat många”

Ambassadören har tagit initiativ till en svensk insamling till återuppbyggandet av katedralen.

– Vi kommer att gå ut till de svenska institutioner som vi samarbetar med i Paris, och det är redan ett antal företag som har hört av sig och vill hjälpa till. Men vi välkomnar naturligtvis även enskilda individer som vill bidra.

Veronika Wand-Danielsson.
Veronika Wand-Danielsson.

Wand-Danielsson fortsätter:

– Det här har påverkat många oerhört starkt. Vi vill visa att Sverige och svenskar som bor i Frankrike är med och deltar. Fransmännen står inte ensamma i detta.

Fått in miljarder

I flera år har den svenska ambassaden anordnat luciakonserter i Notre-Dame tillsammans med Adolfs Fredriks musikklasser. Såväl kungaparet som statsminister Stefan Löfven har besökt arrangemanget.

– Vi har ett väldigt fint samarbete. Det gör naturligtvis att det som hänt kommer extra nära, säger Veronika Wand-Danielsson.

Efter branden har kungahuset och statsministern varit i kontakt med Frankrikes president Emmanuel Macron.

– De uttryckte sitt stöd och sin bestörtning över det som hänt.

Macron har lovat att Notre-Dame ska vara restaurerad inom fem år. Flera franska affärsmän har redan skänkt enorma summor till återuppbyggandet.

– Vad jag har förstått så har det redan kommit in mer än motsvarande sju miljarder kronor. Det är fantastiskt, säger Veronika Wand-Danielsson.

Behövs verkligen den svenska insamlingen?

– Ja, absolut. Det kommer att bli ett oerhört kostsamt arbete, och frivilliga bidrag är väldigt viktiga. Jag är övertygad om att varje euro är mycket välkommen.

Publisert:

LÄS VIDARE