Mejla

Wolfgang Hansson

”Rör sig om välplanerade attacker”

Aftonbladets Wolfgang Hansson om terrordåden i Sri Lanka

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrorism gör comeback på Sri Lanka. Det är bara tio år sedan staten utkämpade ett blodigt krig mot terrorstämplade tamilska tigrarna.

Oavsett vem som ligger bakom de nya dåden rör det sig om mycket välplanerade attacker.

I början av året avslöjades ett träningsläger för Islamiska staten i Sri Lanka.

Inbördeskriget som sargade den fattiga turistön pågick i över 25 år. Den bakomliggande orsaken var att delar av den tamilska minoriteten ville bryta sig loss från det buddhistiska Sri Lanka och bilda en egen nation av öns norra delar.

Drivande var gruppen Tamilska tigrarna. De var militärt underlägsna men genom att utföra ett stort antal terrordåd lyckades de sätta skräck i både regeringen och den buddhistiska civilbefolkningen. Tamilerna är i huvudsak hinduer, en del av dem är muslimer.

När freden till slut kom var det för att regeringsstyrkorna till slut blev för starka och att alla var oerhört trötta på kriget. Tamilska tigrarna hade inte mycket annat val än att ge upp. 

Men grundkonflikten är egentligen inte löst. Många tamiler känner sig fortfarande diskriminerade och som andra klassens medborgare. På senare år har förekommit våld från militanta buddhistiska grupper riktade mot tamiler.
Någon försoningsprocess att tala om har inte ägt rum.

1 av 6 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stillbild från lokal-tv tagen inne i en kyrka i Colombo.

Så när terrorn nu kommer tillbaka är det väldigt svårt att tro att de rester som kan finnas kvar av tamilska tigrarna inte har ett finger med i spelet. Särskilt om det stämmer att flera av dåden utfördes av självmordsbombare. Tamilska tigrarna använde sig av självmordsbombare långt innan al-Qaida eller Islamiska staten började uppträda på den internationella arenan.
När flera terrordåd samtidigt inträffar på ett antal olika platser i Sri Lanka och mot mål som kyrkor och lyxhotell så rör det sig inte om någon spontan "gör-det-själv" terrorism. Det här är dåd som kräver omfattande planering och samordning. Sannolikt är det en större grupp som ligger bakom. Det här är inget en så kallad ensamvarg klarar av.

Syftet verkar också tämligen uppenbart.

Terroristerna vill slå mot turismen på Sri Lanka, en oerhört viktig inkomstkälla för staten. Tack vare den bräckliga freden har turisterna sakta men säkert börjat komma tillbaka till Sri Lankas paradisstränder. Men sannolikt krävs det inte så mycket för att skrämma bort dem igen. Särskilt inte som det rapporteras att många av offren på de attackerade hotellen är utlänningar från bland annat britter, amerikaner och holländare.

De kristna verkar vara ett annat mål. De utgör en liten minoritet och var ingen måltavla under inbördeskriget. Någonting nytt har uppenbarligen hänt.

En sådan sak var att ett antal individer med kopplingar till tamilska tigrarna för ett antal år sedan reste till Syrien för att slåss på Islamska statens sida. Ett antal uppges ha återvänt till Syrien de senaste åren. I likhet med andra IS-återvändare utgör de ett hot eftersom de sannolikt fått träning i terrortekniker och kan ha en stark motivation att slå till mot "de otrogna".

I början av året rapporterades att myndigheterna på Sri Lanka vid ett terrortillslag hittat stora mängder sprängämnen. Vissa uppgifter hävdar att det i själva verket var ett träningsläger tillhörande IS som säkerhetspolisen upptäckte.

IS har ända sedan de slog världen med häpnad med sin militära offensiv 2014 försökt etablera sig runtom i världen, särskilt i länder där staten är svag och där det redan finns pågående konflikter mellan muslimer och andra grupper. Denna taktik har intensifierats sedan IS så kallade Kalifat i Syrien och Irak hamnade under attack och till slut nyligen föll.
IS har i vissa länder lierat sig med redan existerade terrorgrupper eller med missnöjda islamister, som exempelvis i Nigeria, Somalia och Afghanistan.

Sri Lankas polischef varnade för tio dagar sedan för möjliga terrordåd. Han tros då ha syftat på en relativt ny islamistisk grupp som kallar sig NTJ som uppges ha legat bakom en våg av vandaliseringar av buddistiska statyer förra året.

Oavsett vilken grupp som ligger dåden i Sri Lanka bakom så är det mest sannolika av vad vi hittills vet att attentaten utförts av radikaliserade islamister. Men som alltid går det på detta tidiga stadium inte att utesluta att någon kan ha utfört dåden just i syfte att skylla på islamister.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE