Publicerad:
Uppdaterad:

Elitsoldater i Syrien letar efter bortförd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En nyzeeländsk soldat, här på uppdrag i Salomonöarna. Arkivbild.
Foto: ROB GRIFFITH/AP/TT
En nyzeeländsk soldat, här på uppdrag i Salomonöarna. Arkivbild.

Nya Zeeland har skickat soldater ur sin specialinsatsstyrka till Syrien. Soldaterna ska leta efter en försvunnen hjälparbetare, som fördes bort av IS-medlemmar för mer än fem år sedan.

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) har hittills hållit tyst om den nyzeeländska sjuksköterskan Louisa Akavi och två syriska förare – Alaa Rajab och Nabil Bakdounes – som kidnappades när de i en konvoj var på väg med mediciner och annat till Idlib i oktober 2013. Fyra personer i sällskapet släpptes dagen därpå.

Nya Zeelands vice premiärminister Winston Peters säger att man hållit tyst om kidnappningen av rädsla för att publicitet skulle innebära en ökad risk, med IFRC har nu gått ut och bett om hjälp för att personerna ska släppas.

"Vi uppmanar alla med information om att kliva fram. Om våra kollegor fortfarande hålls fångna så uppmanar vi att de omedelbart och villkorslöst släpps", skriver IFRC i ett uttalande.

Organisationen har vad som beskrivs som trovärdig information om att kvinnan var vid liv sent i förra året, medan det saknas uppgifter om vad som hänt med förarna.

Peters säger att en mindre grupp elitsoldater från landets specialinsatsstyrka varit baserad i Irak, som vid flera tillfällen tagit sig in i Syrien.

– Den här icke-stridande gruppen har specifikt fokuserat på att hitta Louisa och försöka identifiera möjligheter att återfå henne, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: