Branden i Notre-Dame

Edward Blom i tårar efter branden: ”Känns apokalyptiskt”

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Ovärderliga kulturarv har gått om intet i branden i Notre-Damekyrkan i Paris.

Inte bara parisborna sörjer, bland katoliker världen över är sorgen stor.

– Jag kände en enorm sorg, jag grät. Notre-Dame var en av de i särklass mest fantastiska byggnaderna i världen, säger Edward Blom, troende katolik.

Branden i den ikoniska katedralen Notre-Dame i Paris, ett av världens mest fotade turistmål, berör många. Huvudstrukturen med de två tornen har kunnat räddats men mycket annat har gått förlorat, bland föremålen som förvaras i kyrkan finns ovärderliga kulturarv.

För matprofilen Edward Blom, som är troende katolik blev känslorna starka när han nåddes av nyheten om branden i Notre-Dame. Blom tänker på Snoilskys dikt ”Gotik” som beskriver de gotiska katedralerna ur ett kristet perspektiv.

– Jag kände en enorm sorg. Jag grät. Notre-Dame var en av de i särklass mest fantastiska byggnaderna i världen. En gotisk katedral och det finns inte många, är naturligtvis oändligt mycket mer värd än all arkitektur och konst från de senaste 100 åren sammantaget. Det känns apokalyptiskt.

”Finns ingen vackrare symbol”

Blom menar att förlusten är stor inte bara för katoliker, byggnaden har ett högt kulturhistoriskt värde.

– Men för oss kristna har den en extremt stor betydelse. Vi är många katoliker som upplever att gotiken är något av Guds eget språk, arkitekturens motsvarighet till gregoriansk kyrkosång och Bach. Och Notre-Dame var en av de allra första gotiska katedralerna, säger Edward Blom och fortsätter:

– Den byggdes under århundraden och hundratusentals troende har bidragit ekonomiskt till detta mästerverk. Gett sin sista skärv för helheten. 
Det finns ingen vackrare symbol för de troendes önskan att prisa Gud.  Notre-Dames alla bågar, tinnar och torn sträckte sig mot himlen som för att omfamna vår skapare i kärleksfull tacksägelse.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Första bilderna inifrån Notre-Dame

ÄMNEN I ARTIKELN

Branden i Notre-Dame

Notre-Dame

Edward Blom

Bränder