Erna Solberg

Solberg vill ta hem norska barn i IS-områden

Av: 

TT

Norges statminister Erna Solberg. Arkivbild
Norges statminister Erna Solberg. Arkivbild

NYHETER

Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) öppnar nu för att hämta hem de föräldralösa barnen till norska IS-stridande, säger hon i en intervju med NRK. Den norska regeringen samarbetar med andra europeiska länder för att det ska bli verklighet.

– Vi arbetar nu för att få till en möjlighet att hämta hem barnen, först och främst de som är föräldralösa, säger Solberg till NRK.

När det gäller barn som fortfarande har föräldrar i livet är utgångspunkten att dessa är föräldrarnas ansvar.

– Men det beror på sammanhanget, och vi är inte på det klara med de frågorna än. Men vår första prioritet är de föräldralösa barnen.

Arbetet går ut på att hitta och identifiera föräldralösa barn med norskt medborgarskap, eller barn som fötts i IS-område med norska föräldrar.

– Regeringen är lika engagerad i detta och de berörda barnen som det norska folket är, säger hon.

En nyligen utförd undersökning publicerad i tidningen VG visar att 65 procent av norrmännen anser att myndigheterna bör se till att norska barn i IS-områden ska få komma hem. Tidigare har regeringen inte velat agera i frågan, men Solberg säger nu att arbetet pågått "en längre tid".

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre anser dock att statsministern glider i frågan som också splittrar regeringen på grund av Fremskrittspartiets mer restriktiva hållning.

– Detta handlar om barn som inte själva har orsakat att de är där de är, säger han till NRK.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Erna Solberg

Norge

IS/Daesh (Islamiska staten)

Høyre