Publicerad:
Uppdaterad:

Oro för vinden vid skogsbranden i Gislaved

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En av de skogsbränder som härjade under måndagen, i detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun.
Foto: Peo Möller/TT
En av de skogsbränder som härjade under måndagen, i detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun.

Skogsbranden utanför Gislaved har stabiliserats. Enligt räddningstjänsten riskerar den dock att få ny fart under dagen.

– Vi befarar att den kan blossa upp igen om det börjar blåsa, säger räddningsledaren Johan Nilsson.

Den stora skogsbranden har rasat på omkring 50 hektar mark utanför Gislaved. Ett 50-tal personer från räddningstjänsten och frivilligorganisationer kommer att arbeta i området under dagen. Under morgonen höll brandmännen bland annat på att blötlägga en begränsningslinje runt brandområdet.

Det brinner inte längre med öppna lågor, utan branden ligger och pyr i marken. Det finns dock risk att ökad vind och den torrare luften under dagen gör att branden blossar upp igen, enligt Johan Nilsson, räddningsledare på räddningstjänsten i Gislaved och Gnosjö.

– Det kommer att bli ännu torrare framåt eftermiddagen, så den risken finns, säger han.

– Därför kan vi inte säga att vi har branden under kontroll än. Men det brinner inte ute i skogen just nu. Det flammar upp lite, men sedan är det lugnt.

Sedan påskdagskvällen har inte mindre än tre bränder härjat runt Gislaved. Räddningstjänsten kan inte se någon naturlig förklaring till bränderna, vilket gör att polisen utreder om de kan vara anlagda.

Även vid branden vid Tjällmo, norr om Motala i Östergötland, har räddningstjänsten upprättat en bevakningszon och begränsat släckningsarbetet under natten. Branden på runt fyra hektar härjar i ett svårtillgängligt område.

SMHI varnar också för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand under de närmaste dygnen.

Publicerad:
Publicerad: