Bohuslän

Dammsugarkungen visar upp lyxyachten på svenska vatten

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

Under lördagen kan bohuslänningarna se en spektakulär lyxyacht värd närmare 700 miljoner kronor.

Det är dammsugarkungen Sir James Dyson, 73, som har tagit sin drygt 91 meter långa lyxyacht till den svenska västkusten.

Lyxyachten, som heter Nahlin, ligger just nu ankrad i Ellösfjorden utanför Uddevalla. Enligt Sjöfartstidningen låg lyxfartyget också för ankar i Göteborg tidigare i veckan.

Det är den brittiska mångmiljardären Sir James Dyson, 73 – mest känd som mannen bakom dammsugarföretaget Dyson – som är yachtens ägare.

Med en förmögenhet på omkring 191 miljarder kronor är han Storbritanniens rikaste person och nyligen hamnade han på plats 268 på tidningen Forbes lista över världens rikaste personer.

Yachten är 91 meter lång.

Kunglig historia

Yachten är 91.44 meter lång och har en kunglig historia. Lyxfarkosten byggdes år 1930 till filmentreprenören Lady Yule som då var en av världens rikaste kvinnor. Skeppet köptes senare av den rumänske kungen Carol II. 1940 abdikerade han och fartyget togs över av det rumänska kulturministeriet.

Efter det bytte yachten ägare några gånger för att slutligen hamna i Sir James Dysons ägo 2006.

Yachten är värderad till omkring 70 miljoner dollar, motsvarande cirka 677 563 600 svenska kronor, och är en av endast tre kvarvarande ångdrivna yachter som byggts i Storbritannien.

Sir James Dyson, 73, är en av Storbritanniens rikaste människor.

Hett resmål för yachtägare

Ingela Berntson, sjöfartsagent på GAC Sweden, hade hand om anlöpet av Nahlin. Hon säger att Sverige har blivit ett populärt resmål för yachtägarna under coronapandemin.

– Stora delar av Europa är stäng för inresor. Men till Sverige får man komma och lägga till om man kommer från ett annat EU-land, säger hon.

Hon säger att hon har varit i kontakt med ett 20-tal yachter som vill komma till Sverige under sommaren.

– Jag tror inte att vi kan prata om någon boom men jag tror att fler yachter än vanligt kommer hit i sommar, säger hon.

Hon tror att Sverige har mycket att vinna på att få hit fler yachtägare

– Vi vill att de som kommer hit sprider ordet om hur fint Sverige är. När yachterna kommer hit handlar de i princip allt lokalt så butiker, restauranger och liknande vinner på yachtturisterna, säger Ingela Berntson.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bohuslän

Dyson

Uddevalla

Göteborg

Båtar