Tusentals protesterar mot polisvåld i USA

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT
Arrangörerna kräver rättvisa för George Floyd och de afroamerikaner som dödats av polisen i USA. I bakgrunden den svenska polisen Malou Huisman Särelind.

Protesterna mot den amerikanska polisens våld mot afroamerikaner har nått Sverige. Tusentals svenskar demonstrerar genom att checka in digitalt hos den amerikanska ambassaden på sociala medier.

– Svarta människor dör världen runt. En svart människa i världen har större risk att dö genom våld eller mord, säger aktivisten och initiativtagaren Aysha Jones i en livesändning utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Arrangörerna kräver rättvisa för George Floyd och de afroamerikaner som dödats av polisen i USA. Men vill också uppmärksamma strukturell rasism och våld mot svarta i Sverige.

– Flera mord sker mot svarta kroppar, kroppar som min. Det kunde varit jag, mina söner, min mamma och mina bröder, säger Jones.

Kräver en markering

Demonstranterna kräver också att Sverige markerar mot den amerikanska regeringen.

– Sverige bör göra som de gjort mot vilket annat land som helst och ställa makthavare i USA till svars för det de gör mot sitt folk.

Över 60 000 människor har på tisdagen samlats på Facebook för att delta i protesten digitalt, genom att checka in hos den amerikanska ambassaden på sociala medier. Demonstrationen kommer att pågå varje tisdag ett tag framöver, enligt Jones.

– Det är helt fantastiskt att det blev så stort och att det är så många som visar sitt stöd. Men jag hoppas uppslutningen är kontinuerlig, och inte bara i dag för att det uppmärksammas medialt.

Digital protest

Även polisen Malou Huisman Särelind, som var på plats för att bevaka samlingen utanför ambassaden, ställde sig bakom banderollen med texten "Black lives matter".

– Jag står bakom deras budskap och ville visa att vi poliser tycker att alla människor har ett lika värde, säger hon.

Protesten sker digitalt för att inte förvärra smittspridningen av coronaviruset.

– Människor dör av pandemin men också av det vi demonstrerar mot här i dag. Jag tror att vi kan göra våra röster hörda, även digitalt, säger Aysha Jones.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: