Coronapandemin

Sjuksköterskan Annica, 34: Så in i helvete less på applåder

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

När lönebeskedet kom vände sig sjuksköterskan Annica, 34, till sociala medier med frustration.

”Jag är så in i helvete less på att bli kallad hjälte. Är det så jävla mycket begärt att få lite cash för mödan?!” skriver hon i inlägget på Facebook.

– Jag kan inte gå in på mataffären och betala med applåder, säger hon till Aftonbladet.

Gävle sjukhus jobbar Annica Axelsson, 34, vanligtvis på kvinnokliniken men har de senaste två månaderna jobbat på avdelningen för coronapatienter.

”Lönen är kass”

”Jag har sett och hört så mycket skit så ingen som inte jobbat på liknande avdelningar kommer någonsin förstå.” skriver hon i inlägget på Facebook.

Men de tuffa arbetsförhållandena är inte var skon klämmer. Sjukhuset har gjort ett jättebra jobb under pandemin, tycker hon. Det är känslan av att inte riktigt få lön för mödan som provocerar Annica.

– Jag är mest förvånad över att människor är förvånade, det är inte direkt som om det är något nytt jag säger. Det här är ju våra arbetsförhållanden jämt, men nu rinner det över lite. Det är bara att inse: lönen är kass, säger Annica Axelsson.

Smittades på jobbet

Om ingångslönen höjs, till minst 30 000, tror Annica att de flesta andra problemen med arbetsvillkoren för sjuksköterskor försvinner.

– Det är inte alls någon brist på sjuksköterskor i Sverige, problemet är att folk hellre sitter i kassan på maxi där lönen är bättre. Får man bara in personalen kommer villkoren automatiskt bli bättre för oss som jobbar, säger Annica Axelsson.

Annica har själv testats positivt för covid-19 och tror hon smittades på jobbet. Själva sjukdomen var inte så farlig, Annica mådde helt okej och återhämtade sig snabbt berättar hon. Men efter två veckors sjukskrivning blev lönen som hon redan tycker är för låg, 26 600 före skatt, ännu lägre.

– Det känns nästan hånfullt. Att stå där och applådera, vad ger det mig? Man säger att pengar inte är allt. Det är klart att det inte är, men det är ändå jävligt mycket. Vi gör så jävla mycket i arbetet.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Sjukvård

Gävle

Vård & omsorg

Arbetsmiljö