Brittiska experter: Barn verkar smitta mindre

Av:  TT-Reuters

Det finns tecken på att barn inte sprider coronaviruset lika mycket som vuxna gör, enligt två brittiska epidemiologer. Bilden är från Hyde Park i London i söndags.
Det finns tecken på att barn inte sprider coronaviruset lika mycket som vuxna gör, enligt två brittiska epidemiologer. Bilden är från Hyde Park i London i söndags.

Det finns vissa tecken på att barn inte sprider coronaviruset i lika stor utsträckning som vuxna, uppger två epidemiologer i Storbritannien.

Världens ledare lättar på restriktioner och försöker komma fram till när det är säkert för barn att gå tillbaka till skolan igen efter att coronavirusutbrottet har börjat mattas av i många länder. Men mycket är fortfarande mycket osäkert när det gäller själva viruset.

– Vi tror att det är mindre sannolikt att barn blir smittade men det är inte säkert, säger doktor Rosalind Eggo vid London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Hon sitter i kommittéer som ger råd till den brittiska regeringen om åtgärder vid smittsamma sjukdomar.

– Vi är väldigt säkra på att det är mindre sannolikt att barn drabbas allvarligt och det finns tecken på att barn är mindre smittsamma, men det är inte säkert, säger hon i parlamentets överhus.

Det finns endast ett dokumenterat utbrott av coronaviruset som har koppling till en skola, säger John Edmunds, professor vid samma universitet. Han är med i den vetenskapligt rådgivande gruppen Sage, som regeringen också lutar sig mot för att fatta beslut.

– Det är ovanligt att barn inte verkar spela så stor roll i överföringen eftersom de spelar en central roll för de flesta luftvägsinfektioner, säger han.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE