Tre äldreboenden i Uppsala specialgranskas

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

IVO har begärt in patientjournaler från 91 äldreboenden. De ska specialgranskas efter flera dödsfall i covid-19.

Tre av äldreboendena ligger i Uppsala kommun, rapporterar SVT Nyheter.

Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Totalt har 57 personer dött i bekräftad covid-19 på äldreboenden runt om i Uppsala kommun, enligt äldreförvaltningens senaste sammanställning. Den avser perioden 1 februari till 22 juni och omfattar personer som dött på boendena. Boende som dött i covid-19 på sjukhus är inte inräknade i statistiken.

Nästan hälften av de registrerade dödsfallen skedde på äldreboendena som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska kolla närmare på. Det rör sig om äldreboendena Bernadotte där 14 av totalt 21 smittade dött, Villa Hovstallet där 6 av totalt 21 smittade dött och Ebbagården där 4 av totalt 9 smittade dött i spåren av coronakrisen.

Vill ha extern granskning

IVO har nyligen granskat hanteringen av covid-19 på samtliga äldreboenden i landet och det är utifrån det resultatet som myndigheten nu gå vidare med en fördjupad granskning av en del av dem.

– Vi bedömer att förutsättningarna för individuell bedömning och behandling generellt är relativt goda, och framför allt har läget förbättrats under pandemins gång. Men det finns ett mindre antal kommuner och boenden där vi fått indikation på att vård och behandling inte alltid har genomförts på rätt sätt eller där det finns betydande risk för att så inte sker, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, i ett pressmeddelande.

Förutom att granska de smittades och avlidnas patientjournaler kommer myndigheten att intervjua ansvariga sjuksköterskor under sommaren och en bit in på hösten.

Ebbagården som är ett av boendena som nu granskas har tidigare lex Maria-anmält sig själv på grund av eventuellt fördröjda åtgärder när coronaviruset kom in i lokalerna.

– Vi gjorde den här anmälan för att vi ville ha en extern granskning. Vi vill till framtiden veta hur man ska göra, har kommunikationsansvarige Anne Lennartsson, sagt till SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE