Bilsemester utomlands kan bli problematisk

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den som planerar att ta bilen utomlands i sommar bör förbereda resan noga. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Den som planerar att ta bilen utomlands i sommar bör förbereda resan noga. Arkivbild.

Många är kanske frestade att ta bilen ut i Europa i sommar. Men om något skulle gå fel utomlands under bilsemestern kan det bli en del problem på grund av coronapandemin, varnar SOS International.

Europa håller på att öppna igen efter vårens nedstängning. Svenskar kan resa till ett antal länder. Och Danmark och Tyskland har öppnat för transitresor.

Fast mycket är inte som vanligt ännu. Den som åker utomlands med bilen och får problem måste vara beredd på att det kan bli bökigt på grund av coronakrisen.

– Det kan vara verkstäder som har kortare öppettider, reparationstiderna kan vara längre och det kan vara svårare att få tag i en hyrbil, säger Cecilia Billhammar, manager vid SOS Internationals utlandsavdelning.

Om man tvingas stanna någonstans några dagar på grund av biltrassel kan det också vara jobbigt att hitta boende.

– Det är inte samma utbud som tidigare somrar.

Och för den som snabbt måste hem om något hänt kan det bli besvärligt att få tag i en flygbiljett.

Cecilia Billhammar ger två råd till den som tar bilen utomlands i sommar.

– Man ska verkligen se till att serva bilen innan. Sedan ska man också kontrollera vilken försäkring man har på bilen så att man är förberedd. Man ska gärna ha en helförsäkring om man krockar, säger Cecilia Billhammar.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: