Coronapandemin

Melbourne sätter förorter i karantän

Av: 

TT

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.

NYHETER

Med 16 nya fall av coronasmittade under det senaste dygnet, och totalt drygt 160 den senaste veckan, har delstaten Victoria i Australien infört nya restriktioner.

Sex förorter till femmiljonersstaden Melbourne har nu satts i karantän.

Åk inte in till någon av de sex utpekade förorterna – och om du bor där, lämna dem inte. Det är uppmaningen till alla i Melbourne i Australien. Nästan var femte av delstatens runt sex miljoner invånare bor i de berörda förorterna.

– Vi har sett att en del har tagit onödiga risker, och bland annat åkt och handlat eller roat sig när de borde ha gått för att testa sig, säger Victorias hälsominister Jenny Mikakos.

Av Australiens totalt 18 nya registrerade fall på måndagen kom 16 från Victoria, varav tolv ska ha smittats av någon i sin omedelbara närhet.

– Vi har snart skollov och om ni bor i ett av dessa områden ber vi er att inte besöka släkten i Sydney eller åka ut på landet och vara en potentiell smittospridare, säger Brendan Murphy, Australiens högste medicinskt ansvarige, på en presskonferens, enligt ABC News.

En väckarklocka

Redan under lördagen skärptes begränsningarna i hela delstaten så att max fem personer får samlas i ett hem och tio får samlas offentligt. Samtidigt får bland annat biografer och gym öppna, med högst 20 personer i samma lokal.

Landets premiärminister Scott Morrison sade i Sydney att han inte var förvånad över att siffran på nya smittade stiger och att det nya utbrottet är en väckarklocka för hela landet.

– Australien har klarat sig oerhört bra jämfört med resten av världen. Men det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka och slappna av. Covid-19 har inte försvunnit. Det finns fortfarande där ute och kan spridas igen, sade han.

Nationell angelägenhet

Utbrottet i Melbourne har fått de andra delstaternas premiärministrar att dra öronen åt sig och avvakta med att öppna alla inhemska gränser.

Delstaten Queensland, som på måndagen registrerade noll nya fall, funderar på att förlänga den tvåveckorskarantän som i dag gäller för resande från Victoria. Delstatens premiärminister Annastacia Palaszczuk säger att hon ser utbrottet i Melbourne som en nationell angelägenhet.

– Det är absolut nödvändigt att vi inte får en andra våg, och det är det folk som kommer fram till mig på gatan säger, säger hon enligt ABC News.

I New South Wales, med två nya smittofall under dagen, sade ledaren Gladys Berejiklian att hon tänker hålla gränsen till Victoria öppen, men att hon råder sina invånare att inte resa till Melbourne.

Totalt har Australien registrerat 7 461 smittade i covid-19, och 102 dödsfall.

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Australien under cyberattack från främmande makt

Våldsamt gripande av aboriginsk man utreds

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Melbourne

Australien

Coronaviruset

Scott Morrison