Peter Lundgren (SD) åtalas för sexuellt ofredande

Mitt i valrörelsen anklagades EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) för sexuellt ofredande av en partikollega.

Nu åtalas han för händelsen i ett hotellrum i Nacka i mars 2018.

Åklagaren vill att politikern döms för att ha tagit kvinnan på brösten samtidigt som han klämt fast henne med sina ben.

Händelsen som Peter Lundgren åtalas för utspelade sig på en fest i ett hotellrum i Nacka i mars 2018.

I åtalsbeskrivningen skriver åklagaren hur Peter Lundgren kränkt den kvinnliga partikamratens sexuella integritet genom att dra ner henne i sitt knä, föra in händerna under tröja och bh och tagit henne på brösten. Samtidigt ska han ha klämt fast kvinnan med sina ben och bett om en puss.

Händelsen avslöjades av Expressen i våras och efteråt erkände EU-parlamentarikern förloppet och beskrev det som ett ”tölpigt beteende” som han ångrade. Samtidigt fick SD-toppen Kristina Winberg sparken från partitoppen och ströks från EU-listan efter att hon larmat partiledningen om händelsen.

Åklagaren vill nu att rätten ska bedöma om Peter Lundgren gjort sig skyldig till sexuellt ofredande alternativt ofredande.

När Aftonbladet når Peter Lundgren på fredagsmorgonen känner han inte till att han åtalas. Senare skickar han ett skriftligt uttalande:

– För mig har det stått klart från allra första stund att detta inte är en fråga för svenskt rättsväsende, en hållning jag vidhåller även nu, när vittnesmål inkommit men också efter förhör med målsägande. Inga oegentligheter har helt enkelt skett.

– Övriga kommentarer och tankar får vänta till dess att rättsprocessen är över.

Den utsatta kvinnan har inte velat delta i utredningen. I förhör har hon beskrivit saken som utagerad och att hon inte velat “göra någon affär av händelsen”. Enligt åklagaren faller händelsen dock under allmänt åtal.

– Målsägaren har uttryckt viss ovilja mot att vara med i förundersökningen men jag gör bedömningen att det finns tillräckligt mycket bevisning för en fällande dom. Då har jag en åtalsplikt om jag kommer fram till det, säger Maria Sterup.

Åklagaren vill inte gå in på vad hon kommer att yrka på för straff under rättegången.

– Normalt är det här ett bötesbrott och något annat blir inte aktuellt, säger Maria Sterup.

Händelsen som Peter Lundgren nu åtalas för fick mycket stor uppmärksamhet under valrörelsen inför EU-valet. I samband med det gick Peter Lundgren och den utsatta kvinnan ut i en gemensam video och berättade om händelsen.

Film del av beviset

Filmklippet är nu en del av bevisningen i målet, enligt åtalet.

I filmen erkänner Peter Lundgren att han betett sig olämpligt mot kvinnan:

– Jag betedde mig riktigt tölpigt. Jag var en dumbom helt enkelt. 

I filmen förde Peter Lundgren också fram att han och kvinnan haft kontakt efter händelsen, och även åkt på semester tillsammans.

Peter Lundgren valdes in till EU-parlamentet 2014 och omvaldes i våras.

SD skriver i en kommentar att partiet följer, och inväntar, den rättsliga prövningen.

Publisert:

LÄS VIDARE