Malmö billigast i landet – när det gäller avfall

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Kostnaden för boende i Malmö ökar - men avfallskostnaden är ändå lägst i landet.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kostnaden för boende i Malmö ökar - men avfallskostnaden är ändå lägst i landet.

Sophämtningen är som billigast i Malmö.

Ingenstans i landet är kostnaden nämligen lägre för de boende.

– Det är jävligt positivt, säger Kenneth Gustavsson, ordförande för Hyresgästföreningen södra Skåne.

Den årliga Nils Holgersson-rapporten, där representanter från flera olika organisationer redovisar kommunala prisskillnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och fjärrvärme släpptes nyligen.

I undersökningen har man ”förflyttat” en fiktiv bostadsfastighet till landets alla 290 kommuner för att kunna jämföra kostnaderna.

Rapporten visar på att kostnaden för avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme är billigare i Malmö än riksgenomsnittet. Den genomsnittliga kostnaden i riket ligger årligen på 369 kronor per kvadratmeter, vilket kan jämföras med 341 kronor per kvadratmeter i Malmö.

Ökat med över fem procent

Trots att det är billigare i Malmö än riksgenomsnittet har kostnaderna för nyttigheterna ökat mer i Malmö det senaste året. Sedan fjolårets rapport har kostnaden ökat med 5,7 procent i Malmö att jämföra med de 4,8 procent dyrare som det blivit i riket.

Kenneth Gustavsson, ordförande för Hyresgästföreningen södra Skåne, menar att de ökade kostnaderna innebär att de olika aktörerna måste hjälpas åt för att hitta besparingsåtgärder.

– Det tänker jag på både när det gäller värme, vatten och avlopp. Alla kostnader måste tittas över så att det blir så energisnålt som möjligt. På huset i Nils Holgersson har man inte gjort någonting överhuvudtaget, vilket kanske inte visar den exakta verkligheten i dag. Man har inte gjort de besparingsåtgärder man kan kräva, säger Gustavsson.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

”Alla måste bidra”

I det fiktiva huset har exempelvis inte snålspolande toaletter eller värmen i fastigheten tagits med, enligt Gustavsson, som menar att även fastighetsägare och kommuner måste bidra med lösningar så att inte den boende är den enda som drabbas.

– Vi har ökade kostnader men då tänker man att alla måste bidra. Det räcker inte med att slutkunden bidrar och gör alla besparingar.

Nationellt är det framförallt elkostnaden som ökat kraftigt det senaste året och när det gäller just elen, men även uppvärmningen, är priserna högre i Malmö än riksnittet.

Billigast i landet

Vad gäller VA-kostnaden (vatten och avlopp) och avfallskostnaden är det däremot betydligt billigare i Malmö än i övriga riket.

– Det är tack vare en effektiv förbränning då man använder värmen som går tillbaka från fjärrvärmen, så det är jävligt positivt. De är duktiga på det här med källsortering också, vilket påverkar avfallstaxan. Det blir ett plus för att man kan hålla tillbaka kostnaden där.

Avfallskostnaden i Malmö ligger årligen på blott 8 kronor per kvadratmeter. Vilket är billigast i landet. Som jämförelse ligger den högsta kostnaden på 48 kronor, vilket det kostar i Härjedalen.

Utgör sex procent

Andelsmässigt är avfallskostnaden dock den klart minsta av kostnaderna som studerats. Den utgör enbart cirka sex procent av totalkostnaden i årets rapport.

– När vi förhandlar om hyran i Malmö och får ökade kostnader så frågar vi vad för besparingsåtgärder man gjort. Det är inte bara att taxan går upp och man automatiskt behöver höja beloppet. Det är inte bara slutkunden som behöver göra besparingar, utan även fastighetsägaren som måste vara på kommunen att de sätter taxorna så rimligt som möjligt.

Totalkostnaden i landet är som högst i Nordanstig (464 kronor) medan den är lägst i Luleå (281 kronor).

Publicerad: