Nobelpristagare försökte övertala kungen att sluta jaga

Vad gör du om du får kungen till bordet?

Olga Tokarczuk, Nobelpristagare i litteratur, passade på att ifrågasätta ett av majestätets största intressen.

– Vid ett tillfälle under samtalet försökte jag övertala kungen att sluta jaga, säger hon till den polska nyhetssajten Onet.

Den noggrant planerade trerättersmenyn, de storartade blomsterdekorationerna och jaktens vara eller icke vara. Nobelgästerna hinner avhandla många samtalsämnen under den fyra timmar lång sittningen i Stockholms stadshus.

– Jag hade ingen aning om vad man pratar med en kung om, men det gick väldigt lätt, säger Olga Tokarczuk, 2018 års pristagare i litteratur, till den polska nyhetssajten Onet.

”Inte säker på att jag lyckades”

Med kungen på sin högra sida tog Tokarczukr plats vid honnörsbordet under gårdagskvällens Nobelbankett.

Efteråt beskriver hon sin bordsgranne som ”väldigt trevlig, intelligent och varm att samtala med”. Enligt Onet pratade bland annat om ett av kungens största intressen.

– Vi ett tillfälle under samtalet försökte jag övertala kungen att sluta jaga, men jag är inte säker på att jag lyckades. Svenskar har en stor tradition kring jakten - att man måste kontrollera naturen, för annars löper den amok, säger Tokarczuk, till nyhetssajten.

”Höras vidare efteråt”

Den polska författaren hann även prata en hel del med en annan svensk kunglighet under middagen.
– Jag pratade också mycket med prins Daniel på min vänstra sida, vi lovade till och med att vi skulle höras vidare efteråt, berättar Tokarczuk.

Hon har tidigare berättat att hon kommer att använda sina prispengar för att bygga upp en stiftelse, som bland annat ska undersöka djurrättsfrågor.

Publisert:

LÄS VIDARE