Förslaget: Bötfäll föräldrar som inte vaccinerar sina barn

avClaes Olsson

1 av 2 | Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Ovaccinerade barn kan komma att kosta tyska föräldrar motsvarande 27 000 kronor.

Föräldrar i Tyskland som inte vaccinerar sina barn mot mässling kan komma att straffas med böter på motsvarande 27 000 kronor. Det föreslår hälsoministern Jens Spahn.

Om det nya lagförslaget röstas igenom innan årsskiftet kommer mässlingsvaccin bli obligatorisk för förskolebarn och skolbarn i Tyskland. Detsamma ska gälla lärare och personal på sjukhus, rapporterar The Guardian. Föräldrar som ansöker om förskoleplats kommer att behöva visa upp intyg på att deras barn är vaccinerade. Alternativet är att visa upp intyg på ett medicinskt tillstånd som gör vaccinationen omöjlig.

– Alla föräldrar ska kunna vara säkra på att deras barn inte kan bli smittade av mässling, säger tyska hälsoministern Jens Spahn enligt tidningen.

I lagförslaget skriver man att den som vägrar vaccinera sitt barn kan bli bötfälld. Som högst skulle boten kunna bli 2 500 euro, motsvarande 27 000 kronor. Om förslaget röstas igenom kommer lagen att träda i kraft den 1 mars 2022.

”Fokusera på att övertyga”

Lagförslaget som Jens Spahn, som representerar det kristdemokratiska partiet, presenterade har välkomnats av det socialdemokratiska partiet. Några miljöpartistiska politiker har dock varit tveksamma, som exempelvis Kordula Schulz-Asche.

– Spahn borde fokusera på att övertyga folk, i stället för att tvinga dem, säger hon enligt The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vaccin

Jens Spahn

Mässling

Tyskland

Skolbarn

Samhälle