Studie: De som går fort lever längre

Nya studier visar att människor som går i rask takt kan leva upp till 15 år längre – oavsett vikt.
Nya studier visar att människor som går i rask takt kan leva upp till 15 år längre – oavsett vikt.

Nya studier visar att människor som går i rask takt kan leva upp till 15 år längre – oavsett vikt.

Det skyddar dem också mot högt blodtryck, fetma och inaktivitet.

Experter anser att läkare nu borde börja rekommendera sina patienter att öka sin gånghastighet.

Personer som går i rask takt kan leva längre än de som drar benen efter sig, oavsett vikt. Det visar nya studier gjorda av forskare på Leicester University som har analyserat data från 474 919 personer i Storbritannien med en medelålder på 52 år under åren 2006–2016, skriver The Daily Mail.

Studien visade att kvinnor som går i rask takt har en förväntad livslängd på 86,7–87,8 år medan män som går fort förväntas ha en livslängd på 85,2–86,8 år.

Men för de som drar benen efter sig och går långsamt, ser utsikterna sämre ut. Kvinnornas medellivslängd hamnade istället på 72,4 år och männen på 64,8 år.

Enligt studien som publicerades förra veckan, såg medellivslängden snarlik ut på samma sätt oavsett vikt. Men detta betyder inte att de som går fort kommer att leva längre, studien visar bara på en korrelation.

Flera studier tyder på samma sak

Studien är inte sin första i sin sort som visar på att gånghastighet faktiskt spelar in på vår hälsa. År 2011 publicerade Journal of the American Medical Association en studie gjord av Stephanie Studentski, professor i geriatrik (läran om åldrandets sjukdomar), som visade att vår gånghastighet är en pålitlig förutsägelse för vår livslängd.

Även år 2018 visade en studie från universitetet i Sydney att genom att öka sin gånghastighet minskade risken för en tidig död med en femtedel.

Den nya studien bekräftar vikten av de tidigare studiernas resultat och experter anser att läkare nu borde börja rekommendera sina patienter att öka sin gånghastighet. Detta skyddar dem också mot högt blodtryck, fetma och inaktivitet, skriver studieförfattarna.

Publisert:

LÄS VIDARE