Laddade hem bombinstruktioner – man åtalas

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Anders Wiklund/TT
En ung man åtalas vid Västmanlands tingsrätt för att bland annat ha laddat ner bombtillverkningsfilmer. Arkivbild.

En ung man i Västerås är misstänkt för att ha laddat ner material och instruktioner för att bland annat tillverka bomber.

Nu åtalas den 20-årige mannen för terroristbrott.

Polisen slog till mot mannen i slutet av mars i fjol.

– Det var hans aktivitet på nätet som gjorde att man fattade misstankar mot honom, säger Henrik Olin, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Förundersökningen har bedrivits av Säkerhetspolisen. 20-åringen misstänks för att från den 1 september 2018 fram till och med den 27 mars 2019 laddat hem en stor mängd material. Henrik Olin säger att det fanns mycket IS-propaganda i materialet som hittades.

– Förutom allmän propaganda handlar det om bombtillverkningsfilmer och instruktioner för hur man har ihjäl människor med kniv till exempel.

Särskilt allvarlig brottslighet

En del av bevisningen mot mannen är två filmer som hittats i hans telefon.

– På en film går han i Västerås och filmar en frikyrka. Då säger han att där skulle man gå in med en bomb eller ett bombbälte, säger Henrik Olin.

På det andra klippet visar mannen upp en plats där någon blivit ihjälkörd och säger att man skulle kunna hänga människor från en viadukt där, enligt åklagaren.

Henrik Olin säger att informationen som mannen laddat ned var tänkt att användas för att begå eller medverka till särskilt allvarlig brottslighet. Men det finns inga misstankar om att mannen haft några konkreta planer på att utföra ett dåd.

– Då hade rubriceringen antagligen blivit stämpling eller förberedelse till terroristbrott.

Tidigt skede

Nu har mannen åtalats för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

– Syftet med den här lagstiftningen är att vid ett tidigt skede i ett händelseförlopp, ännu tidigare än stämpling eller förberedelse, kunna straffbelägga den här typen av beteende, säger Henrik Olin.

Enligt åtalet förnekar mannen brott. Mannens försvarare Lars Jähresten säger att han inte kan kommentera åtalet.

– Jag fick åtalet i dag (torsdag) och har inte hunnit prata med honom, säger Jähresten.

Mannen är tidigare dömd för hets mot folkgrupp riktat mot homosexuella och judar, enligt Expressen och SVT Nyheter Västmanland.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM