al-Baghdadis död välkomnas av flera länder

Av:  TT TT-Reuters

Beskedet om att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död välkomnas av omvärlden, bland annat av Afghanistans president Ashraf Ghani. Arkivbild.
Beskedet om att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död välkomnas av omvärlden, bland annat av Afghanistans president Ashraf Ghani. Arkivbild.

Budet om IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis död tas positivt emot i omvärlden. Händelsen beskrivs som ett viktigt steg i kampen mot terrorism.

Uppgifterna om al-Baghdadis död dominerade amerikanska medier under söndagen, långt innan den var bekräftad. När väl USA:s president Donald Trump offentliggjorde den insats som till slut fick IS-ledaren att spränga sig själv var han inte sen med att beteckna det som ett framsteg.

– Vi tillintetgjorde hans kalifat i mars i år. Dagens händelse är en påminnelse om att vi kommer att fortsätta jaga de återstående IS-terroristerna till ett brutalt slut, sade han under en presskonferens.

"Hårt slag mot terrorism"

Dagen efter har både USA:s allierade och andra som påverkats av terrorrörelsen våld delat Trumps beskrivning av händelsen.

"Hans död innebär ett hårt slag mot gruppen och terrorism", skriver en talesperson för Afghanistans president Ashraf Ghani på Twitter, enligt Reuters.

De senaste åren har en grupp som bekänner sig till al-Baghdadi fått fäste i Afghanistans östra delar och har vid flera tillfällen utfört dödliga dåd mot civila.

Det är oklart vilka kopplingar den afghanska gruppen har till IS eller hur stor den egentligen är. Enligt den amerikanska militären kan den bestå av 2 000 stridande, medan myndigheter i Nangarharprovinsen, där gruppen är som starkast, tror att antalet är betydligt större.

Har försvagats

I vilket fall har gruppen försvagats den senaste tiden, enligt en talesperson för provinsens guvernör.

– Nu väntar vi oss att fler kommer att överlämna sig, säger han till nyhetsbyrån Reuters och syftar på al-Baghdadis död.

Även Ryssland beskriver beskedet som positivt. Dimitrij Peskov, president Vladimir Putins presstalesperson, säger i en kommentar att om uppgifterna stämmer skulle det innebära en framgång i kampen mot terrorism.

Han vill dock inte bekräfta om Ryssland informerats om den amerikanska insatsen. I ett uttalande från landets försvarsdepartement ifrågasätts till och med om den ägt rum över huvudtaget.

Saudiskt stöd

Motstridiga uppgifter från operationens många parter ger skäl att tvivla på sanningen i de uppgifter som kommit fram, är budskapet.

USA:s allierade Saudiarabien verkar däremot inte hysa några tvivel.

– Kungadömet uppskattar USA:s insatser med att jaga terrorister som förvränger bilden av islam och gör sig skyldiga till fruktansvärda grymheter och brott, säger en talesperson vid det saudiska utrikesdepartementet till den statliga nyhetstjänsten SPA, enligt Reuters.

Publisert:

LÄS VIDARE