Förundersökningen mot Julian Assange läggs ner

Förundersökningen mot våldtäktsanklagade Wikileaks-grundaren Julian Assange läggs ner.

– Jag gör bedömningen att bevisen inte räcker för att väcka åtal, meddelar åklagaren Eva-Marie Persson vid en presskonferens.

Utredningen av Julian Assange har pågått till och från under nio år. Under ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor.

Förundersökningen om misstänkt våldtäkt lades ner 2017, men togs upp igen i våras när Julian Assange greps i Storbritannien.

I dag kallade åklagaren Eva-Marie Persson till presskonferens för att meddela att att hon beslutat att lägga ner förundersökningen.

– Vid en samlad bedömning, avsett det som kommit fram i utredningen, gör jag bedömningen att bevisen inte räcker för att väcka åtal, fortsätter hon.

Under sommaren har kompletteringar av utredningen gjorts. Man har gjort nya förhör med fem vittnen som tidigare hörts och förhör med två personer som inte tidigare hörts.

Bevisning har försvagats

Enligt åklagaren har den muntliga bevisningen försvagats, eftersom det gått så lång tid, och därför väljer hon att lägga ner utredningen.

– Det har gått nio år. Tiden är en spelare i den här bedömningen, säger Eva-Marie Persson.

Åklagaren betonar att målsägandes berättelse varit trovärdig, men att det är stödbevisningen som försvagats. Hon anser också att ett förhör med Julian Assange inte skulle förändra bevisläget.

För närvarande sitter Julian Assange i fängelse i Storbritannien, misstänkt för ett annat brott.


PODD: Julian Assanges uppgång och fall

Aftonbladet Daily reder ut varför Wikileaks-grundaren Julian Assange bott på Ecuadors ambassad i sju år, och varför han nu sitter fängslad i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Publisert:

LÄS VIDARE