Storbritannien

Israels kampanj för att peta brittiska politiker

Inspelningar visar hemliga middagsmöten

Av: 

Martin Mederyd Hårdh

NYHETER

Israel bedriver en stor påverkanskampanj i det dolda i Storbritannien, visar en granskning av Al Jazeera.

Hemliga videoinspelningar visar hur den israeliska ambassadens anställda möter brittiska tjänstemän – och diskuterar hur de ska sänka parlamentsledamöter.

En av Al Jazeeras reportrar har arbetat under täckmantel i ett halvår och infiltrerat Israels diplomatiska arbete i Storbritannien. En stor påverkanskampanj blottläggs – och en videoinspelning visar ett hemligt möte mellan en israelisk diplomat och en brittisk tjänsteman.

Shai Masot, en högt uppsatt diplomat vid den israeliska ambassaden, träffade Maria Strizzolo, stabschef för Tory-partiets vice ordförande, parlamentsledamoten Robert Halfon. De möts på en restaurang i London och Masot frågar:

– Kan jag ge dig namnet på några parlamentsledamöter som jag föreslår att du tar ner?

Målet: Bosättningskritisk minister

– Om du tittar tillräckligt noga är jag säker på att det finns något som de försöker dölja, svarar Strizzolo.

Masot berättar vem han helst vill förstöra för – den biträdande utrikesministern Alan Duncan.

Duncan har tidigare sagt att han stödjer en israelisk stat, men att bosättningar på palestinskt område utgör en ”allt större fläck på jordens yta”. Han har också jämfört situationen i Hebron med apartheid.

Vid middagen med Maria Strizzolo beskriver Shai Masot den brittiske utrikesministern Boris Johnson som en ”idiot”, medan Strizzolo säger att Johnson står på Israels sida.

”Hitta ledamöter att lita på”

Maria Strizzolo säger sig ha en strategi för att Israel ska ligga högst på den brittiska regeringens utrikespolitiska dagordning. Hon föreslår att den israeliska diplomaten hittar några parlamentsledamöter som han kan lita på.

Hon berättar också att hon fått sin chef Robert Halfon att pressa premiärminister David Cameron i parlamentet – för att han skulle uttrycka sitt stöd för Israel.

I andra inspelningar berättar Shai Masot att Israel sponsrar flera Israel-vänliga organisationer som utövar påtryckningar på de största brittiska partierna.

Ex-minister kritisk

Den israeliska ambassaden meddelar att Shai Masot kommer att lämna landet och att de inte står bakom något av det han sagt. Maria Strizzolo avgick och raderade sitt Twitter-konto.

En av ministrarna från David Camerons tidigare regering skriver i ett anonymt debattinlägg i Mail on Sunday att det är dags att göra upp med den israeliska lobbyismen:

”Många länder försöker tvinga på andra länder sina åskådningar, men det skandalösa här är att flera brittiska regeringar har gett efter för det, tagit emot donatorers pengar och låtit israelisk påverkan forma politiken och till och med avgöra ministrars öden.”

Labour-partiet, och flera framstående parlamentsledamöter från andra partier, kräver nu att Tory-regeringen utreder saken.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Storbritannien

Israel

Boris Johnson