Donald Trump – USA:s nye president

USA stoppar skattemedel till aborter

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

WASHINGTON. USA:s kongress har röstat igenom en lag som förbjuder statlig finansiering av abortkliniker.

Beslutet kommer dagen efter att Donald Trump stoppade federalt stöd till internationella organisationer som informerar om abort.

Försvar av aborträtten var ett av de vanligare budskapen på skyltarna när miljontals människor över hela världen visade sitt motstånd mot Donald Trumps politik på lördagen.

Under den nya administrationens första dagar har demonstranternas farhågor besannats.

På måndagen skrev president Trump under en exekutiv order som förbjuder internationella organisationer som får federalt stöd att genomföra eller informera om aborter.

På tisdagskvällen, lokal tid, röstade kongressens representanthus ja till ett förslag som stoppar statliga pengar till aborter.

Protesterar mot domslut

Omröstningen genomfördes bara några dagar innan den årliga abortkritiska demonstrationen March for life. Den genomförs för att protestera mot Högsta domstolens välkända dom Roe vs. Wade från 1973. Då slog USA:s högsta rättsliga instans fast att rätten till abort skyddas av konstitutionen.

Republikaner brukar försöka genomföra inskränkningar av aborträtten vid den här tiden på året, enligt thehill.com. Tidigare har dock demokraterna kunnat stoppa förändringarna.

President Barack Obama satte sig också emot republikanernas förslag.

”Handlar om att rädda liv”

Bestämmelser som stoppar medel till aborter har tidigare funnits som begränsningar i den federala budgeten. Kongressen har nu röstat för att göra förbudet till en permanent lag.

– Det borde alla kunna enas om. Det handlar om att bejaka livet och att rädda människoliv, säger republikanen Chris Smith, som författat lagförslaget, till thehill.com.

Nästan alla demokrater i representanthuset röstade emot förslaget.

– Jag tror att de senaste två dagarna visar varför fler än en miljon gick i kvinnomarschen i lördags, säger demokratiske ledamoten Lois Frankel till sajten.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Kritik mot Trumps abortlag: ”Kvinnor kommer dö”

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

Barack Obama

USA:s kongress

Abort