Trump till sina supportrar: ”Ni är inte bortglömda längre”

1 av 9 | Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET
NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump kickade igång sin installationshelg med en konsert vid Lincolnmonumentet i går.

Tusentals av hans väljare hade åkt långt för att höra sin kommande president säga till dem:

– Ni är inte bortglömda längre.

Det nationella minnesmärket av president Abraham Lincoln i centrala Washington blev, som flera gånger förr, konsertplatsen för Donald Trumps ”Make America great again”-firande. Traditionen har under decennier bjudit att den tillträdande presidenten håller ett firande dagen innan installationsceremonin och Donald Trump ville förstås inte vara sämre.

Många besökare hade kommit långväga för att fira sin nästa president.

Som high school-läraren Darren Edwards, 56, från Wisconsin.

– Jag är krigsveteran och har många vänner som har bakgrund i marinkåren. Jag är glad att vara här för att se en president som kommer att stå upp för amerikaner. Donald Trump kommer att ta hand om våra veteraner, sa han.

”Ett förnyat Amerika”

Från scenen hördes samtidigt Hollywoodskådisen Jon Voight som var inne på samma idé:

– President Lincoln som sitter här med oss ler säkert och vet att vi kommer att ledas av en ärlig och god man, som kommer att arbeta för alla människor, oavsett trosbekännelse eller hudfärg. Vi kommer att se ett förnyat Amerika.

Paret Kathy och Tom Gatti hade åkt från St Louis i Missouri för att hälsa på barnen i Washington, men lika mycket för att se den kommande presidenten.

– Vi gav Barack Obama åtta år, men jag tycker att han misslyckades med att ena landet. Det råder för stor splittring nu, särskilt vad gäller rasfrågan. Jag hoppas att Trump ska bringa lugn i landet, och att han ska få ekonomin att blomstra. Jag har alltid velat se en affärsman vid presidentposten, sa Tom Gatti.

Trumpsupporter i Washington

Lite längre fram vid monumentet, längs staketet mot den glittrande poolen som utgör en stor del av monumentsområdet som kallas National Mall stod Jill Thompson med sin make.

– Jag har kört i nio timmar, jag är ursprungligen härifrån Washington DC, men jobbar just nu i Kanada, sa hon.

Flera av hennes vänner frågade om hon inte hade ett rum över i Kanada när Trump vann, berättade hon och skrattade. Men själv är hon något så ovanligt som en Trumpväljare från i övrigt mycket demokratvänliga Washington.

– Jag har kört sträckan från Ottawa hit flera gånger, och vägarna i Pennsylvania är katastrofala. Jag förstår att Mellanvästern röstade på Trump, och jag hoppas att han kommer att rusta upp vår infrastruktur. Bara de som inte tar sig ut i landet så ofta blev förvånade när Trump vann.

Talade där King talat

Jill Thompson lockades framför allt av att countryartisten Toby Keith uppträdde, men fick ett lika stort leende på läpparna när Donald Trump själv tog tag i micken och höll ett kort avslutningstal:

– Det här är en rörelse som vi aldrig sett förut, det är väldigt väldigt speciellt, sa han från samma plats som Martin Luther King 1963 höll sitt ikoniska ”Jag har en dröm”-tal, framför den gigantiska marmorsstatyn av Abraham Lincoln.

Trump fortsatte:

– När kampanjen började kallade jag er de bortglömda männen och kvinnorna. Ni är inte bortglömda längre, sa han och mottog ett enormt jubel.

Fyrverkerier

Han lovade, precis som under valkampanjen, att jobben ska stanna i USA och att militären ska genomgå stora förändringar.

Sedan avslutade han med:

– Vi ska göra saker som inte gjorts i vårt land på flera decennier, det lovar jag er.

Firandet övergick i flera minuter långa fyrverkerier och slutade sedan med en publik som skanderade ”Trump, Trump, Trump”.