”Det kan bli en fp/mp/s -regering”

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Opinionschef: Behövs mod för att bryta blocken

1 av 4

Allt mer tyder på att Sverige-demokraterna kommer in i riksdagen och blir vågmästare.

Sex opinionsmätningar i rad har de legat över spärren.

– Vi kan få en mittenregering med Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet efter valet, säger United Minds opinionschef Carl Melin.

Aftonbladet/United Minds väljarbarometer för september visar små förändringar.

Det rödgröna blocket är fortfarande nästan fem procentenheter större än det borgerliga. Det parti som går mest framåt är Socialdemokraterna. De får 31,6 procent, en uppryckning med 2,1 procentenheter.

Men den tydligaste trenden är Sverigedemokraternas konstant höga siffror. Ända sedan United Minds började undersöka opinionssiffrorna i april har SD klarat riksdagsspärren.

Gapet litet mellan blocken

– Det mesta tyder på att de kommer in, säger United Minds Carl Melin och fortsätter:

– Förra valet fick de nästan tre procent, trots att flera mätningar gav dem lägre resultat. Vi tror att vår teknik - vi frågar digitalt och inte i telefon - ger en mer korrekt bild av deras stöd. Internationell forskning visar att telefonundersökningar underskattar politiskt inkorrekta partier. Det är svårare att säga att man tänker rösta på ett parti som inte är socialt accepterat när någon ringer upp, än när undersökningen sker via webben.

Även om SD kommer in i riksdagen behöver de inte bli vågmästare. Men för närvarande är gapet så litet - 4,8 procentenheter - mellan blocken att SD blir just det. Med tanke på de etablerade partiernas motstånd mot partiet krävs det i så fall radikala lösningar:

– Om de andra partierna har det mod som krävs för att bryta blockpolitiken, kan vi till exempel få se en mittenregering med S, FP och MP efter valet, säger Carl Melin.

M: Samarbetar inte med SD

Samtliga riksdagspartier säger till Aftonbladet att de vägrar samarbeta med SD i riksdagen. Men

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan undrar:

– Kan Reinfeldt tänka sig att sitta kvar med deras passiva stöd?

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann svarar:

– Vi har en policy som säger att vi varken samarbetar med eller gör oss beroende av SD.

Publicerad: